A hajózás után az internetet is megakaszthatják a húszik

Elvághatják a tenger alatti kábeleket, és ezzel veszélyeztethetik az internetet a húszik – figyelmeztetnek a jemeni telekommunikációs szolgáltatók.

2024. 02. 06. 9:30
null
Szanaa, 2024. január 29. A palesztinokat támogató jemeni síita húszi felkelõk az amerikai fegyveres erõk húszi katonai célpontok ellen végrehajtott légicsapásai ellen tiltakoznak Szanaában 2024. január 29-én. Az Irán által támogatott, Jemen legsûrûbben lakott területét ellenõrzésük alatt tartó húszi lázadók a Gázai övezeti izraeli hadmûvelet miatti tiltakozásul november 19. óta számos drón- és rakétatámadást hajtottak végre a Vörös-tengeren közlekedõ kereskedelmi vagy hadihajók ellen. MTI/AP/Osamah Abdulrahman Fotó: Osamah Abdulrahman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elég meggondolatlanok voltak a globális cégek ahhoz, hogy üzleteljenek a húszikkal. Mivel ennek kapcsán megmutatták nekik, hogyan működnek a tenger alatti kábelrendszerek, most képesek szabotálni azokat.

A jemeni lázadók által a Telegramon közzétett üzenetek szerint pedig egyáltalán nem haboznának megtenni a drasztikus lépést. A posztban szerepelt egy térkép a Vörös-tenger fenekén futó távközlési kábelekről, valamint egy baljós üzenet, amely így szólt:

Vannak térképeink a nemzetközi kábelekről, amelyek a világ minden régióját összekötik a tengeren keresztül. Úgy tűnik, hogy Jemen stratégiai helyen van, mivel egész kontinenseket − nem csak országokat − összekötő internetvonalak haladnak el a közelében.

A jemeni távközlési vállalatok szerint a Vörös-tenger alatt akár tizenhat nagy tenger alatti kábel is futhat Egyiptom és a Szuezi-csatorna felé. Ezek egyike Délkelet-Ázsiát köti össze Európával. A kábelek összesen a világ internetes forgalmának mintegy 17 százalékát bonyolítják le. Ez történetesen közel azonos a húszik támadásai előtt a Vörös-tengeren áthaladó hajózás százalékos arányával a világ hajóforgalmában – mutat rá a Breitbart amerikai hírportál.

A Yemen Telecom elmondta, hogy az elmúlt évek során diplomáciai és jogi erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy meggyőzze a globális nemzetközi távközlési szövetségeket, hogy ne üzleteljenek a húszikkal, mivel ezzel egy terrorista csoportot avatnának be a tenger alatti kábelek működésének titkaiba – számol be róla a The Guardian brit napilap. A figyelmeztetés azonban süket fülekre talált.

Ráadásul a kábelek egy része olyan sekély tengerfenéken fut, ahol képzett búvárok számára csúcstechnológiás felszerelés nélkül is hozzáférhetőek.

A hétvégén a brit és az amerikai fegyveres erők újabb támadásokat intéztek a húszik katonai létesítményei ellen Jemenben. A londoni védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a két szövetséges haderő tizenhárom jemeni helyszínen összesen harminchat célpontra mért precíziós csapásokat.

Válaszul a húszik kijelentették, hogy az eszkalációra eszkalációval válaszolnak, és az ország stratégiai elhelyezkedése miatt nem csupán az olajárakat repíthetik az egekbe, de az internetforgalomra is veszélyt jelentenek.

Borítókép: Jemeni síita húszi felkelők (Fotó: MTI/AP/Osamah Abdulrahman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.