Kormányfő lett a külügyminiszterből Jemenben

Ahmad Avád bin Mubarak eddigi külügyminisztert nevezték ki hétfőn Jemen nemzetközileg elismert kormányának élére − jelentette a Saba helyi hírügynökség.

Forrás: MTI2024. 02. 06. 6:45
null
20230721 budapest Ahmad Avad bin Mubarak Minister of Foreign Affairs of Yemen havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bin Mubarak Main Abdul Malik kormányfőt váltja a miniszterelnöki tisztségben. Abdul Malik pedig a továbbiakban elnöki tanácsadóként folytatja politikai karrierjét.

A személycserét ugyan nem indokolták, mindazonáltal mindez az Arab-félsziget legszegényebb, konfliktus sújtotta államában kialakult fokozott feszültség közepette történik. 

Miután a húszi lázadók kereskedelmi hajókat kezdtek el támadni a Vörös-tengeren, akadályozva ezzel a kereskedelmi forgalmat, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az utóbbi napokban megtorló csapásokat mért az Irán támogatását élvező síita milícia állásaira.

 

Bin Mubarak, aki egykor Jemen washingtoni nagyköveteként szolgált, a húszik ádáz ellenfeleként ismert. 2015-ben a felkelők elrabolták és napokig fogva tartották. A diplomatát 2018-ban Jemen ENSZ-nagykövetének, 2020 decemberében pedig külügyminiszterének nevezték ki.

Mohammed Al-Basha, az amerikai székhelyű Navanti agytröszt Jemen-szakértője szerint bin Mubarak a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció egyik értelmi szerzője. Rijád és szövetségesei 2015 óta avatkoznak be a jemeni polgárháborúba a nemzetközileg elismert kormány oldalán.

Valószínűtlen, hogy a húszik üdvözölnék bin Mubarak kinevezését

− tette hozzá a szakember, mondván, hogy a személycsere csak fokozni fogja a feszültséget a lázadók és a nemzetközileg elismert kormány között.

Borítókép: Ahmad Avad bin Mubarak jemeni miniszterelnök (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.