Óriási léptékű támogatási program kezdődik a lakosságnak

Száznyolcmilliárd forintos program kezdődik a lakosság energiahatékonysági beruházásainak támogatására. Egy projekt legfeljebb hétmillió forintba kerülhet, ehhez hatmillió forint igényelhető. A hatmillió forint egy vissza nem térítendő támogatási részből és kamatmentes hitelből áll.

2024. 04. 05. 10:24
fűtés, kazán, hőszivattyú,
Illusztráció Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1990 előtt épült családi házak korszerűsítését segíti a most bejelentett, 108 milliárd forint keretű támogatási program – közölte Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára.

A támogatás felhasználható hőszigetelésre, nyílászárócserére, a használati melegvíz-rendszer és a fűtési rendszer korszerűsítésére.

Ezek nem egymást kizáró, hanem kombinálva is megvalósítható fejlesztések.

A beruházási keret hétmillió forint, ehhez a tulajdonosnak egymillió forint önrészt kell betennie – írja a Világgazdaság. A maradék hatmillió vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes hitel lesz. Ez utóbbi kettő aránya függ az igénylő anyagi helyzetétől és attól, hogy milyen fejlettségű járásban van az érintett épület. Ám csak olyan épületről lehet szó, amelyet előzőleg rácsatlakoztattak az országos gázvezeték-hálózatra. Június elején indul a program meghirdetése.

Elvárás, hogy a beruházás harmincszázalékos energiamegtakarítást eredményezzen. Ezt majd igazolni kell, mégpedig úgy, hogy a beruházás előtt és után is el kell készíteni egy energiaauditot. 

A minisztérium tervez egyéb programokat is, például középületek korszerűsítésére az uniós források függvényében. Cél a  zöldenergia szélesebb körű hasznosítása is. 

Magyarországnak növelnie kell az energiaszuverenitását, ezt a hazai energiatermelés növelése és az energiafelhasználás csökkentése segíti – ismertette Steiner Attila a bejelentés háttereként. Az eddig elért eredmények között kiemelte, hogy amikor süt a nap, és működik a paksi atomerőmű négy blokkja, akkor az ország energiaellátása megoldható. Felidézte az atomerőmű üzemidő-hosszabbításának és a három új gázüzemű blokk építésének a tervét is. A megtakarítási oldalon rámutatott, hogy az évi tízmilliárd köbméteres hazai gázfogyasztás most március végéig 8,1 milliárd köbméterre csökkent.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egyebek mellett azt is közölte, hogy a vissza nem térítendő támogatás 2,5–3,5 millió forint közötti, a kamatmentes hitel törlesztőrészlete pedig havi 25–36 ezer forint között lesz. A programot az MFB bonyolítja le. 

A modern kondenzációs kazán beszerzése már csak az idén támogatható. 

A tárca várakozása szerint a program révén legalább 127 milliárd forint bevétel keletkezik a magyar építésgazdaságban. 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.