Következő mérkőzések
Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Csődöt jelentett az autógyártó, gyászol a BMW és az Aston Martin

Csődöt jelentett a Fisker amerikai elektromosautó-gyártó, alig egy évvel első modellje piacra kerülése után. A vállalat az elmúlt hetekben fokozatosan fölszámolta működését – számolt be a The Wall Street Journal.

Forrás: MTI2024. 06. 18. 14:42
illusztráció Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fiskert 2016-ban Henrik Fisker dán autótervező alapította – feleségével együtt –, aki korábban a BMW-nél és az Aston Martinnál dolgozott. 2020-ban tőzsdére került a Fisker az Apollo Global Management Inc. befektetési céggel kapcsolatban álló SPAC társasággal való egyesülés révén.

A vállalat egymilliárd dollárt gyűjtött össze vállalkozás elindításához, de a pénzt gyorsan fölélte, és nem tudta visszafizetni adósságát a legfontosabb befektetőjének. Egy nagy autógyártóval is tárgyalt a lehetséges beruházásokról és a közös gyártásról, de idén márciusban a tárgyalások megegyezés nélkül zárultak.

A Fisker tavaly nyáron kezdte szállítani első modelljét, az Ocean elektromos crossovert, éppen akkor, amikor csökkenni kezdett az elektromos járművek iránti globális kereslet.

Idén júniusban a cég több mint 18 ezer Ocean elektromos járművet hívott vissza. Ebből körülbelül 11 ezer autót a motorteljesítmény elvesztésének a veszélye miatt és mintegy további hétezret azért, mert a műszerfalon lévő jelzőfények és ikonok nem feleltek meg a hatósági előírásoknak.

Henrik Fisker első autógyártó cége, a Fisker Automotive 2013-ban ment csődbe részben az akkumulátorok szállítójával összefüggő problémák miatt. Hétfőn vált ismertté az is, hogy Henrik Fisker 35 millió dollárért eladásra bocsátotta Los Angeles-i házát.

 


 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.