Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Csökkenő benzinár, új beruházás Zalaegerszegen, olajat talált a Mol

Csökkent a benzin ára, új gyár épül Zalaegerszegen, és még többen élhetnek az otthonfelújítási támogatással. Újfent olajat talált a Mol Vecsésen, Magyarország felkészült a fűtési szezonra, míg az európaiak negyede rezsiproblémával küzd. Összegeztük a hét legfontosabb gazdasági eseményeit.

2024. 06. 02. 6:20
Illusztráció Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi évekhez hasonlóan idén nyáron is csaknem háromezer nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július 1-jétől szeptemberig a Mészáros-csoport karitatív szervezete, a ProFilii Alapítvány jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels zalakarosi szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek. A rászorulók nyaralásának megszervezésében ezúttal is részt vesz a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Egyszülős Központ.

Üzemanyag: meghatározták az új árakat

Ismét részlegesen csökkent az üzemanyagok ára Magyarországon – derült ki a holtankoljak.hu adatközléséből. Az üzemanyagár-figyelő blog közölte, hogy szerdától újabb árváltozás jön a benzinkutakon, ami a benzin esetében négyforintos csökkenést jelentett. A gázolaj ára viszont nem változott. Így az aktuális átlagárakat figyelembe véve a 95-ös benzin literjéért hatszáz, a gázolaj literjéért 603 forintot kérnek.  

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző árak néhány forinttal eltérhetnek. Az autópályák melletti töltőállomásokon viszont ötven forinttal drágább az üzemanyagok literenkénti ára. Mindenesetre lapunk tapasztalatai szerint a nem sztrádakörülmények mellett a benzint hatszáz forint, a dízelt pedig 598 forint körül árazzák a kutak. 

 

Harmincötmilliárdból épül új gyár Zalaegerszegen

Tízezer négyzetméter nagyságú gyár épül Zalaegerszegen, a ZalaZone Járműipari Tesztpálya és a Rheinmetall gyár mellett – írta Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármester a Facebook-bejegyzésében. A Flex új üzeme a magyarországi autógyártóknak – így például a BMW-nek – fog nagyfeszültségű elektromos- és hibridjármű-alkatrészeket gyártani. Emellett a Ford és a Volkswagen vállalatokkal is szerződéses kapcsolatba kerül a cég. A fejlesztés 210 új munkahelyet teremt.

Szélesítés az otthonfelújítási támogatásban

A későbbi indulás több időt biztosít a 108 milliárd forint keretösszegű program iránt érdeklődők számára a kölcsönzéshez szükséges dokumentumok előkészítéséhez. A felhívástervezet társadalmi egyeztetésén minden korábbit meghaladó, több mint ötszáz észrevétel érkezett be – írta közös közleményében az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

Az indokolt javaslatok programba illesztése még szélesebb kör előtt nyithatja meg a támogatási lehetőségeket. A végleges feltételről és a program indulásrendszeréről a következő kormányülésen születik döntés. 

Háromnegyedig töltöttek a hazai gáztárolók

Meghaladta a 75 százalékot a magyarországi földgáztárolók töltöttsége – közölte csütörtöki Facebook-posztjában az Energiaügyi Minisztérium. Ahogy írták, ezzel a hazai arány a negyedik legmagasabb Európában, a felhasználáshoz mért mutatónk 48 százalék feletti, a harmadik legkedvezőbb a kontinensen. Emlékeztetnek: az uniós feltöltési terv alapján Magyarországnak július elejére kellene elérnie a 65 százalékos szintet. A végleges célérték november elsejei határidővel az Európai Unió földfelszín alatti tárolóval rendelkező tagállamai számára egységesen kilencven százalék, tehát lényegében a fűtési szezon kezdetére kell teljesen feltölteni a tározókat.

A százalékarányt tovább árnyalja, hogy mekkora kapacitású tározókról van szó, hiszen a kisebbeket jóval hamarabb sikerül feltölteni, míg a hazai kapacitás nagyobbnak számít, így nem csupán egy kívánatos célérték teljesült idő előtt, hanem az előrelátás arra is utal, hogy Magyarország már most felkészült a fűtési szezonra. 

Az európai társadalom súlyos rezsiproblémával küzd

Brüsszel a lakossági támogatások csökkentésére próbálja rávenni a tagállamokat, holott az európai társadalom súlyos rezsiproblémával küzd – mondta a Kontextus adásában Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a polgárok negyede nem képes kellő mértékben felfűteni otthonát és csaknem ugyanennyien az elmúlt egy évben legalább egyszer anyagi okból nem tudták befizetni közüzemi számláikat. Az energiaválságot megelőző időszakig ezek az arányok jóval tíz százalék alatt voltak. A szakértő kitért arra is, hogy az országok közötti összehasonlításból kiderül, az érintettség mértékét elsősorban nem a jövedelmek, hanem az energiadíjak határozzák meg.

Így lehetséges, hogy Magyarország – ahol a rezsidíjak a legkisebbek – annak ellenére is a legalacsonyabb energiaszegénységi arányokat produkálta, hogy a bérek más tagállamokban magasabbak.

 

 

Ismét olajat talált a Mol Vecsésen 

Ismét olajat talált a Mol a közép-magyarországi Vecsésen – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A társaság közölte: újabb kutatófúrást végeztek Vecsésen a 2022-ben felfedezett kőolajmező további feltérképezésére. A januárban elkezdett fúrás 41 napig tartott és kétezer méteres mélységet ért el.

A Vecsés-1 elnevezésű kút próbatermeltetése május 19-én kezdődött meg. A találat eredményeként a kút napi 1300 hordó próbatermeléssel indult, ami körülbelül 1,5 százalékkal növeli a Mol-csoport teljes szénhidrogén-kitermelését. Az olajat közvetlenül a Mol százhalombattai finomítójába szállítják feldolgozásra.

 

Tavaly is jelentősen nőttek a nettó bérek

Minden hamis híresztelés ellenére tavaly is jelentősen nőttek a nettó bérek, idén pedig éves szinten öt-hat százalékkal nőhet a reálbér – hangsúlyozta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A múlt évben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkeresete egy év alatt 47 ezer forinttal 379 836 forintra emelkedett. A reálbéreket a háborús infláció csökkentette, azonban a kormány a hatékony intézkedéseinek köszönhetően letörte és visszaszorította az inflációt. Ezt olyan intézkedések segítették, mint az online árfigyelő vagy a kötelező akciózás – emlékeztettek. Mindennek eredményeképpen tavaly szeptember óta – a korábbi években megszokott módon – újra emelkedik a fizetések vásárlóereje.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.