Megszólalt a kormány, ennyi bérnövekedésre számíthatunk az idén

A Nemzetgazdasági Minisztérium jelezte, hogy minden hamis híresztelés ellenére tavaly is jelentősen nőttek a nettó bérek.

2024. 05. 31. 14:03
Persely
Persely Forrás: maitree rimthong: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kez-penz-cent-ermek-1602726/
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden hamis híresztelés ellenére tavaly is jelentősen nőttek a nettó bérek, idén pedig éves szinten öt-hat százalékkal nőhet a reálbér. 2023-ban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkeresete egy év alatt 47 ezer forinttal 379 836 forintra emelkedett, azaz minden hamis híresztelés ellenére tavaly is rendületlenül nőtt a dolgozók nettó bére – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium MTI-he eljuttatott közleményében.

Mint írták, 2023-ban a bérdinamika magas volt, a bruttó bérek 14 százalékkal emelkedtek. A reálbéreket a háborús infláció csökkentette, azonban a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően letörte és visszaszorította az inflációt. Ezt olyan intézkedések segítették, mint az online árfigyelő vagy a kötelező akciózás. Mindennek eredményeképpen tavaly szeptember óta – a korábbi években megszokott módon – újra emelkedik a fizetések vásárlóereje, azaz egyre többet ér a családok jövedelme.

2010 és 2023 között a reálbérek összességében mintegy hetven százalékkal nőttek, tehát egy család ma sokkal jobb helyzetben van, sokkal több mindent tud vásárolni a fizetéséből, mint a dollárbaloldal kormányzása idején

– hangsúlyozta a tárca.

Kiemelték, hogy a legutóbbi márciusi adatok szerint 9,9 százalékkal emelkedett a reálbér, ráadásul soha nem látott magasságba emelkedett a bruttó átlagfizetés, ami meghaladta a 658 ezer forintot. Jelezték, hogy a Gyurcsány-korszakhoz képest a kormány tehát nemcsak egymillióval növelte a foglalkoztatottak számát, hanem azt is elérte, hogy egy átlagos dolgozó már több mint háromszor akkora fizetést vihet haza, mint 2010-ben. Külön kiemelkedő eredmény, hogy a béremelkedés inkluzív módon valósult meg, hiszen az alacsonyabb keresetűek bére nagyobb ütemben növekedett: míg az átlagbér is több mint a háromszorosára nőtt, addig a minimálbér ma már 3,6-szor akkora, mint a dollárbaloldal kormányzása idején.

Az alacsony inflációnak és a továbbra is magas bérdinamikának köszönhetően idén öt-hat százalékkal nőhet a reálbér az év egészét tekintve, ezzel hozzájárulva a fogyasztás helyreállásához, így a gazdasági növekedés mértékének fokozásához

– olvasható a közleményben.

Borítókép: Illusztáció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.