Egyre több az e-autó a hazai utakon

A második legtöbb zöldautót helyezték forgalomba májusban.

2024. 06. 11. 11:20
e-autó, elektromos autó, elektromos tötőállomás
Illusztráció Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hónap is érdemi előrelépést hozott az elektromos gépjárművek hazai térnyerésében. A Belügyminisztérium nyilvántartása szerint májusban 2677 gépkocsit láttak el világoszöld hatósági jelzéssel Magyarországon, ennél magasabb havi adatot mindössze egyszer, idén márciusban mutatott a statisztika (2920 darabbal) – hívja fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium. 

A tisztán elektromos járműveknél is az örökranglista ezüstérmese a május. Az 1881 darabos mutatót szintén csak a márciusi rekord előzi (2108). A zöld rendszámmal újonnan felszerelt gépjárművek közül a legerősebb hónapokban tízből hét tartozott a leginkább környezetbarát kategóriába, a kizárólag elektromos hajtásúak közé.

Az évtized elejéhez képest már hétszer több, 57 ezer tiszta és csendes e-autó közlekedik hazánkban. 2024-ban csúcsra jár az elektromos közlekedés terjedése, e szempontból februártól májusig, négy egymást követő hónapban jobb eredmények születtek, mint bármikor korábban. A látványos élénkülés nyilvánvaló módon a vállalatok e-autó-beszerzéseit 30 milliárd forintos keretösszeggel támogató programnak köszönhető. A jövő tavaszig elérhető kiíráson mostanáig mintegy 3100 cég igényelt összesen 14,4 milliárd forintot több mint 3700 klímakímélő gépjármű megvásárlásához. Eddig több mint ezer pályázónak ítéltek meg összesen 4,7 milliárd forint állami hozzájárulást. 

A program jóvoltából márciusban Európában a második, áprilisban a negyedik legnagyobb arányú volt a tisztán elektromos flotta hazai bővülése.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.