Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Itt a májusi inflációs adat

Jelentősen csökkent az alapvető élelmiszerek és a háztartási energia ára.

2024. 06. 10. 8:40
Shopping,Basket,With,Fresh,Food.,Grocery,Supermarket,,Food,And,Eats,koásr, bevásárlókosár, vásárlás, bolt
Illusztráció Fotó: Maxx-Studio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban a fogyasztói árak átlagosan négy százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak, a járműüzemanyagoké 4,4 százalékkal esett vissza – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszerek ára tavaly májushoz képest egy százalékkal nőtt, ezen belül a cukoré 29,6; a csokoládé és kakaóé 9,8; a gyümölcs- és zöldségléé 9,5; a büféáruké 8,8; a sertéshúsé 8,6; az éttermi étkezésé 8,1; az alkoholmentes üdítőitaloké 5,6 százalékkal. A tojás ára 22; a liszté 19,6; a tejtermékeké 11,6; a száraztésztáé 10,6; a tejé, valamint a kenyéré kilenc-kilenc; a sajté 7,4; a baromfihúsé hat százalékkal csökkent – sorolta a KSH.

A szolgáltatások 9,5 százalékkal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk ára 3,5, ezen belül a dohányáruké 3,8 százalékkal emelkedett. A gyógyszer, gyógyáruk ára 6,4; a mosó- és tisztítószereké 2,7; a testápolási cikkeké 1,8 százalékkal növekedett. 

A háztartási energia 2,4, ezen belül a vezetékes gáz 4,7, az elektromos energia 2,9 százalékkal olcsóbb lett. 

A tartós fogyasztási cikkekért 1,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,6 százalékkal csökkent, az új személygépkocsiké 4,8; a konyha- és egyéb bútoroké 2,5; a fűtő- és főzőberendezéseké 2,4; a szobabútoroké 1,7 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok 9,2 százalékkal drágultak éves összevetésben.

Egy hónap alatt, áprilishoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek. A háztartási energiáért 0,9, ezen belül a vezetékes gázért 1,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A járműüzemanyagok ára 4,4 százalékkal esett.

 

Összeomlott az infláció

A kormány által alacsony szintre leszorított infláció jó a családoknak és jó a gazdaságnak is – jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tárca közleménye szerint. Az infláció mértéke a korábbi hónapokhoz hasonlóan továbbra is alacsony szintet ér el – írják. 

Az alapvető élelmiszerek és a háztartási energia árában bekövetkezett jelentős csökkenés komoly segítséget jelent a magyar családok számára.

Nagy Márton az adatokat értékelve kiemelte, hogy a kormány célzott intézkedéseinek köszönhetően – úgy mint a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő – az infláció összeomlott, a kormányzati lépések által generált árverseny eredményeképpen pedig alacsony szinten maradt. Ez az árverseny különösen jelentős az élelmiszerek esetében. 

Megjegyezte, a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, májusban havi alapon 4,4 százalékot esett a járműüzemanyagok ára a KSH adatai szerint. A miniszter megállapította, hogy az alacsony infláció egyaránt jó a családoknak és a vállalkozásoknak is, az ugyanis egy pozitív láncreakciót indított el a nemzetgazdaságban, fokozatosan bekapcsolva a gazdaság hajtóműveit. Az infláció letörésének köszönhetően szeptember óta nőnek a reálbérek, azaz egyre többet ér a családok jövedelme. Ennek eredményeképpen folyamatosan oldódik a lakosság óvatossági motívuma, így többet költenek és többet utaznak, amely folyamatosan növeli a fogyasztást. Ezt jelzi, hogy már negyedik hónapja nő a kiskereskedelmi forgalom és az év eddigi teljesítménye alapján 2024-ben is újabb rekordot dönthet a turizmus. A lakossági bizalom egyre pozitívabb, ennek hatása jelenik meg az élénkülő hitelkeresletben. Mindez összességében pozitívan hat a belföldi keresletre, így a belgazdaság teljesítményére – összegezték. 

 

 

 

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.