Következő mérkőzések
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Újraéledt a lakosság vásárlóereje

A sok külső nehézség mellett kedvező jelekből sincs hiány. A kormány intézkedései, az infláció sikeres megfékezése, valamint a továbbra is magas bérdinamika nyomán 2023 szeptemberétől újraindult reálbér-növekedés megteremtette a fogyasztás növekedéséhez szükséges alapokat. Mindezeknek köszönhetően már harmadik negyedéve emelkedik a háztartások fogyasztási kiadása. A kamatok csökkenésével pedig a hitelkereslet is bővülésnek indult.

2024. 05. 27. 4:50
Illusztráció Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hónapokban a gazdasági növekedéssel kapcsolatos kulcsszóvá vált a fogyasztás. Nem véletlenül, hiszen maga a fogyasztás a kereslet fontos összetevője, amiből az következik, hogy annak változásai jelentős hatással vannak a gazdaság egészének ingadozására. A kormány 2028-ig kitekintő legfrissebb konvergenciaprogramja emlékeztet: a magas infláció a háztartások fogyasztására is kedvezőtlen hatással volt. Így a háztartások fogyasztási kiadása 2,5 százalékkal, míg a kiskereskedelmi forgalom 7,9 százalékkal mérséklődött.

A kormány 2022-es intézkedései, mint például a fiatalok és a családok adókedvezménye, a 13. havi nyugdíj visszaépítése, az ágazati- és minimálbéremelések mintegy 1800 milliárd forinttal gyarapították a magyar háztartások rendelkezésre álló jövedelmét. 

Ennek köszönhetően a háztartások fogyasztási kiadása kiemelkedő mértékben, 7,1 százalékkal növekedett. Mindazonáltal 2022 második felétől a romló nemzetközi és hazai konjunktúra meggyengítette a lakossági bizalmat. Ez a magas infláció okozta reálbércsökkenéssel együtt az óvatossági motívumok erősödését eredményezte: a háztartások nagymértékben növelték megtakarításaikat és a magas bázishoz képest visszaszorították fogyasztási kiadásaikat.

 

Ahogy említettük, a lakossági fogyasztás visszafogottságát tükrözte továbbá a kiskereskedelmi forgalom alakulása is. A konvergenciaprogram rámutat arra is, hogy a „Magyar Nemzeti Bank által az infláció leszorítására alkalmazott kamatpolitika egyrészről hozzájárult a háztartások vásárlóerejét erodáló infláció leküzdéséhez, másrészről azonban visszavetette a lakosság fogyasztási hajlandóságát és hitelfelvételét is”. A háztartások hitelállománya éves alapon nominálisan mindösszesen 2,5 százalékos növekedést mutatott 2023 egészében, ez azonban reálértékben jelentős csökkenést jelent.

Az elemzés felhívja arra is a figyelmet, hogy kormány intézkedései, az infláció sikeres megfékezése, valamint a továbbra is magas bérdinamika nyomán 2023 szeptemberétől újraindult reálbér-növekedés megteremtette a fogyasztás növekedéséhez szükséges alapokat. Mindezeknek köszönhetően már harmadik negyedéve emelkedik a háztartások fogyasztási kiadása. A kamatok csökkenésével a hitelkereslet is bővülésnek indult: a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest a lakáshitelek értéke 21 százalékkal, míg a személyi kölcsönök kibocsátása 43 százalékkal növekedett.

A kormányzati dokumentum kiemeli, hogy a háztartások jövedelmének gyarapodását, és ezen keresztül fogyasztásának bővülését számos tényező támogatja. Múlt év decemberétől a minimálbér 15 százalékkal, míg a garantált bérminimum tíz százalékkal növekedett. A pedagógusok átlagbére 2024-től 32,2 százalékkal emelkedik. Emellett a magánszektorban továbbra is magas, kétszámjegyű lehet a bérdinamika. A kedvező foglalkoztatási és jövedelmi folyamatokkal javul a háztartások megítélése saját pénzügyi helyzetükről, valamint oldódnak a költéseket visszafogó óvatossági megfontolások. A fogyasztói bizalom erősödését támasztja alá a GKI lakossági konjunktúra indexének folyamatosan növekvő értéke is. 

Mindezek eredményeképp a háztartások fogyasztása 2,7 százalékkal növekedhet 2024-ben, valamint négy százalékot meghaladó ütemben a következő években.

Dinamikus növekedés

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2024 márciusában tovább folytatódott a bérek dinamikus növekedése. A bruttó átlagkereset 658 400 forintra emelkedett, vagyis az előző év azonos időszakához képest több mint nyolcvanezer forinttal, azaz 14 százalékkal nőttek a fizetések. Márciusban a fizetések vásárlóereje 9,9 százalékkal nőtt.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.