Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Segítség célzott adókedvezményekkel

Az adópolitika elsődleges célja továbbra is a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók csökkentése, az adórendszer foglalkoztatást, vállalkozásokat és családokat segítő mechanizmusainak további erősítése. Ezzel összhangban a kormány a következő években az adóbeszedés hatékonyságának növelésére, a rendszer, az adminisztráció egyszerűsítésére fókuszál.

2024. 05. 21. 4:55
A családpolitika évek óta kiemelt területnek számít a kormány programjaiban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány legfrissebb, 2028-ig kitekintő konvergenciaprogramja összegzi, egyben értékeli a 2010 óta kialakult adórendszert, illetve adópolitikát. Az elemzés kiemeli: cél a versenyképes adórendszer megteremtése és fenntartása. Ennek fontos eleme az adóbeszedés hatékonyságának javítása, az adórendszer egyszerűsítése és a munkát terhelő adók csökkentése. Az adópolitikában szintén kiemelt fókuszban van a családbarát adópolitika, ami főként célzott kedvezmények formájában jelenik meg. A fenti célok végrehajtása érdekében a kormány és a szociális partnerek (munkaadói és munkavállalói képviseletek) közötti állandó konzultációs fórumon 2016-ban létrejött átfogó megállapodásban foglalt adócsökkentő, a rendszer egyszerűsítését célzó lépések 2022-re teljes mértékben megvalósultak. 

A munkáltatói terhek összességében a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán kialakult egyezséggel 28,5 százalékról 13 százalékra csökkentek.

A munkát és a munka melletti gyermeknevelés értékét elismerő adórendszer kedvezményrendszere folyamatosan bővül. Múlt év januárjától a 25 év alatti fiatalok mellett a harmincéves koruk előtt gyermeket vállaló anyák is mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól. 

Jelenleg egy munkacsoport foglalkozik a kedvezmények rendszerével annak érdekében, hogy azok még célzottabbá váljanak, még hatékonyabban hasznosuljanak a közkiadások. 

A családok otthonteremtését támogatandóan – átmeneti szabályként – ismét ötszázalékos áfakulcs vonatkozik az új lakások értékesítésére. A 2021-es évtől a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevétele mellett illetékmentes az új és használt lakások vásárlása, továbbá új lakások esetében visszatéríti az állam az ötszázalékos áfát. Emellett a gyermeket vállaló családoknak 2024-től elérhető a csok plusz államilag kamattámogatott lakáshitel is.

A konvergenciaprogram emlékeztet arra is, hogy az adópolitika a fentiek mellett jelentős figyelmet fordít a kedvező üzleti, beruházási környezet kialakítására is. A társasági adó esetében már nyolcadik éve hazánkban érvényesül az Európai Unió legalacsonyabb, kilencszázalékos adókulcsa. Eközben többlépcsős folyamatban eltörölte a kormány a fejlesztési tartalék összegére vonatkozó korlátozásokat. A kis- és középvállalkozások beruházásainak ösztönzése érdekében pedig 2022. január 1-jétől a jelenértéken legalább ötven-, illetve a legalább százmillió forintos beruházás esetében is érvényesíthetővé vált a fejlesztési adókedvezmény. Az ötven fő alatti vállalkozásokat célzó kisvállalati adó alapját kifejezetten úgy alakították ki, hogy az a lehető legnagyobb mértékben segítse a vállalatok beruházásait és növekedését.

Az elemzés összegzésként megállapítja, hogy az adópolitika elsődleges célja továbbra is a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók csökkentése, az adórendszer foglalkoztatást, vállalkozásokat és családokat segítő mechanizmusainak további erősítése. 

Ezzel összhangban a kormány a következő években az adóbeszedés hatékonyságának növelésére, az adórendszer, az adminisztráció egyszerűsítésére fókuszál, továbbá kiemelt figyelmet fordít az adózók és az adóhatóság kapcsolatrendszerének további fejlesztésére.

Kétszázmilliárdos támogatás

Nemrégiben jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy hogy 2026. december 31-ig az új építésű lakásokat (százötven négyzetméterig) és családi házakat (háromszáz négyzetméterig) csupán ötszázalékos áfakulcs terheli. További könnyítés, hogy a kedvezményes adókulcs akár 2030 végéig is alkalmazható az olyan ingatlanok esetében, amelyek építési engedélye, bejelentése 2026 végéig megtörtént. Ezeket a lépéseket a szakmai szervezetek, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is támogatták. Az adócsökkentéssel a kormány évente kétszázmilliárd forintot hagy az embereknél, miközben a magyar építőiparnak is jelentős segítséget nyújt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.