Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Izer Norbert: egyre többen használják az e-áfa-rendszert

Eddig több mint hatvanezer adózót regisztráltak.

2024. 06. 24. 11:19
Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatos növekedést mutat az e-áfa-rendszer használata, amellyel élesben január 1-jétől van lehetőség a havi és a negyedéves áfa bevallására – tájékoztatta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a távirati irodát.

Izer Norbert kiemelte: ez a lehetőség is csökkenti az adminisztrációs terheket és fehéríti a gazdaságot, ami az egyik legfőbb célja a kormányzati intézkedéseknek.

Az e-áfa-rendszerben idén június 20-ig több mint 60 ezer adózót regisztráltak, a felületre több mint 195 ezer alkalommal léptek be. A január 1-jei indulás óta máig 6128 bevallás érkezett a rendszeren keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Az e-áfa-rendszert használók számának növekedése pozitív tendenciát mutat

– emelte ki.

Az államtitkár közlése szerint a NAV folyamatosan dolgozik a rendszer finomhangolásán, új funkciókat tartalmazó fejlesztésén, amelyek közül kiemelendő, hogy 2024. július 1-jén lehetővé válik az önellenőrzés is az e-áfa-rendszerben. A NAV ezzel is igyekszik könnyebbé, felhasználóbarátabbá tenni az e-áfa webes felületét – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy továbbra is van lehetőség az általános nyomtatványkitöltő program (ányk) használatára, ám az e-áfa rendszer az ányk-hoz képest számos előnyt kínál. Az új webes felületen a gazdálkodó a NAV által az adó megállapításához rendelkezésére bocsátott adatokat kiegészítheti, módosíthatja, és a bevallástervezetet ugyanezen a felületen bevallásként jóvá is hagyhatja.

Izer Norbert ismertetése szerint továbbra is választható a gép-gép kapcsolaton keresztül teljesített bevallás is. Aki ezt a lehetőséget választja, mentesül az önellenőrzési pótlék alól, ha az önellenőrzést a bevallás benyújtásától, de legkésőbb az esedékességétől számított 15 napon belül nyújtja be. A bevallást az e-áfa-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, így mentesülnek az áfabevallás M lapjának kitöltése alól.

Ezek a kormányzati intézkedések az adminisztrációs terhek csökkentése mellett a gazdaság fehérítését is szolgálják. 2010 óta az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést, az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke 40 százalékról 35 százalékra csökkent – írta az államtitkár.

Kifejtette, az új e-áfa-rendszer kidolgozása szintén része volt a kormány célkitűzésének a vállalkozóbarát adózási környezet megteremtésében. 

Az egyszerűsítések egyúttal jelentős szerepet játszanak Magyarország versenyképességének további erősítésében is azzal, hogy papíralapú helyett egy egyszerűbb webes megoldást kínálnak.

A július 1-jén induló magyar uniós elnökség legfontosabb célja az európai versenyképesség javítása, így az e-áfa-rendszer napokon belül élesedő továbbfejlesztése is jól illeszkedik az uniós szintű fejlesztési irányokhoz – közölte Izer Norbert.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.