Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Kiemelt szerepe van a távközlési szektornak a magyar gazdaságban

Megbeszélést tartottak az Európai Távközlési Hálózatüzemeltetők Szövetsége és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői.

2024. 06. 01. 12:32
Illusztráció Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbeszélést tartott az Európai Távközlési Hálózatüzemeltetők Szövetsége (ETNO) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), az esemény középpontjában Magyarország soros európai uniós elnöksége, a telekommunikációs iparág jövőbeli kihívásai és a mesterséges intelligencia kérdésköre állt – közölte a tárca. A Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár vezette magyar delegáció és az ETNO képviselői megvitatták a magyar elnökség napirendjén szereplő legfontosabb kérdéseket, különös tekintettel a magyar iparstratégiát bemutató fehér könyvre,
az európai Elektronikus Hírközlési Kódex közelgő felülvizsgálatára és az iparági szabályozás szükségességére. Az egyeztetések során kiemelt hangsúlyt kapott a versenyképes piac fenntartása, valamint a szektor hosszú távú jogi stabilitásának biztosítása főként deregulációs eszközökkel.

A találkozón a felek osztották azt az álláspontot, hogy a túlszabályozás és az eltérő adózási rendszerek káros hatással vannak a telekommunikációs szektorra, emellett egyaránt támogatták az átfogó szabályozási keret kialakítását, amely gyorsabb és hatékonyabb döntéshozatalt tesz lehetővé, és segíti a szektor versenyképességét.

A megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy az iparági reformok sürgősek, különösen az 5G hálózatok fejlesztése és a mesterséges intelligencia szabályozása terén. Az ETNO tagjai kifejezték azon igényüket, hogy az Európai Bizottság gyorsítsa fel a szabályozási és pályázati folyamatokat, ezzel is elősegítve a piaci versenyképesség és a beruházások ösztönzését. Az ETNO képviselői kiemelték, hogy a különadók fokozatos kivezetése pozitív hatással lehet a piaci szereplők beruházási kedvére, és hozzájárulhat a hosszú távú gazdasági stabilitáshoz az 5G hálózat és a versenyképesség javításával. Az NGM kiemelt célja, hogy ezek a beruházások az ország infrastruktúráját erősítsék – áll a közleményben.

A találkozó remek lehetőséget biztosított arra, hogy az NGM még a soros uniós elnökség kezdete előtt meg tudja vitatni az európai telekommunikációs szektor jövőjét érintő legfontosabb kérdéseket az iparág képviselőivel. A tárgyalás eredményesnek bizonyult, a két fél július elején folytathatja az egyeztetéseket – írták.

A távközlés kiemelt szerepet játszik a magyar gazdaságban, fejlesztése kormányzati prioritást élvez. A soros elnökség során az 5G hálózat kiépítésének felgyorsítására, a piaci konszolidáció és ezen keresztül a versenyképesség erősítésére helyezi a hangsúlyt a magyar kormány – mondta az államtitkár a közlemény szerint.

Az ETNO 1992 óta képviseli Európa távközlési vállalatainak érdekeit. A szervezet 38 tagja Európából és azon túlról alkotja a kontinens digitális fejlődésének gerincét. A szövetség aktívan hozzájárul a megfelelő szabályozási és kereskedelmi környezet kialakításához, amely lehetővé teszi tagjai számára az innovatív szolgáltatások és platformok folyamatos bevezetését – tájékoztatott az NGM.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.