Nagyot drágul a benzin és a dízel péntektől

Az üzemanyagárak szempontjából két döntő elem, a dollár–forint árfolyam, illetve az olajár alakulása egyszerre került lejtőre.

2024. 06. 12. 11:21
benzinkút tankolás
Illusztráció Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágul az üzemanyag péntektől – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis az elmúlt időszakban tapasztaltakkal ellentétben a hét utolsó munkanapján emelkedik mind a benzin, mind a gázolaj ára – írja a Világgazdaság.

A benzin esetében ez 4 forintot, a gázolajéban 5 forint többletet jelent majd.

Így az alábbi átlagárakra számíthatnak a benzinkutakon a járműtulajdonosok:

  • 95-ös benzin – 594 forint/liter,
  • gázolaj – 601 forint/liter.

Jelenleg ugyanez 590 és 596 forint és ez marad is csütörtök éjfélig. A Világgazdaság tapasztalatai szerint most a jellemző ár a benzin és a dízel esetében 590 forint körül alakul, leginkább az 585–595 forint közötti tartományban mozog. Szűk két hónapja még egészen máshogy nézett ki az árazás. Április közepétől viszont – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltak be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint. Vagyis azóta a benzin és a dízel is mintegy 60-60 forinttal lett olcsóbb.

Ezzel együtt is – a frissen bejelentett üzemanyag-drágulással együtt – januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 64, a dízelár pedig 35 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 23 forinttal emelkedett, a dízelnél viszont 6 forintos mínusz figyelhető meg. A 30-60 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 1800–3000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

 

A Világgazdaság már kedden felhívta rá a figyelmet, hogy minden jel szerint drágulás következik a magyar benzinkutakon. A drágulásnak persze megvan a maga oka: nincsenek jó hírek a piacról fogyasztói szempontból. Először is tetemesen romlott a dollár–forint árfolyam, és az olajat ismét bőven 80 dollár fölött jegyzik, egészen pontosan a Brent jegyzése 82,56 dollárt mutat, ami a június eleji szintnek felel meg.

Vagyis megállapítható, hogy az üzemanyagárak szempontjából két döntő elem, a dollár–forint árfolyam, illetve az olajár alakulása egyszerre került lejtőre, éppen ezért arra kell számítani, hogy mindez a soron következő üzemanyagár-döntésekben is visszaköszön, hacsak nem áll be fordulat ezekben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.