Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Októbertől csökkennek a hazai földgázrendszer használatának díjai

Október 1-jétől a jelenleginél alacsonyabban határozta meg a hazai földgázrendszer használatának díjait a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal, és közölte az új árkedvezményeket is. Az intézkedés segíti erősíteni a belföldi gázszállítás versenyképességét.

2024. 06. 17. 10:42
Hajdúszoboszló, 2020. január 8.
A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.
MTI/Czeglédi Zsolt
Illusztráció Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban megjelentek azok a MEKH-határozatok, amelyek a hazai földgázszállító rendszer üzemeltetési díjait, valamint az árkedvezmények mértékét tartalmazzák – írja a Világgazdaság.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal határozata a 2024–2025-ös gázévre vonatkozik, amelynek első napja 2024. október 1. A hivatal a díjakat az FGSZ Földgázszállító Zrt. adatszolgáltatása alapján több lépésben, a referenciaár-módszertanban és a módszertani útmutatóban előírtak alapján határozta meg. Eszerint

  • az új gázévi belépési pont kapacitásdíja 1,5 százalékkal csökken,
  • a kilépési ponti kapacitásdíj lényegében nem változik,
  • a forgalmi díj pedig 75 százalékkal lesz kisebb a jelenleg hatályos szállítási forgalmi díjnál.

A díjakat az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nek a következő gázévben kell alkalmaznia, 2024. október 1-jétől 2025. október 1-jéig.

A MEKH ugyancsak határozatban állapította meg a 2024. október 1-jétől induló gázévben érvényes szállítási rendszer-üzemeltetési díjakhoz kapcsolódó árkedvezmények, szorzók és szezonális faktorok mértékét.

  • A szorzók szintje változatlan marad,
  • a szezonális faktorok és megszakíthatósági kedvezmények mértéke a kihasználtság függvényében alakul a jogszabályban előírt módszertan szerint.

Az FGSZ hálózatába tavaly hazai, illetve exportcélra Szerbia felől érkezett a legtöbb gáz, 5,63 milliárd köbméter. Ezt a belföldi termelés (2,73 milliárd köbméter) és a belföldi tárolókból érkezett mennyiség (2,40 milliárd köbméter) követte, majd az Ausztria felőli behozatal (2,24 milliárd köbméter) következett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.