Nem változott a jegybanki alapkamat

Nem győzték meg a gazdaságból érkező aggodalmak a Magyar Nemzeti Bankot, ugyanis mai ülésén a monetáris politikusok változatlanul hagyták az alapkamatot.

2024. 08. 27. 14:14
MNB, Magyar Nemzeti Bank, Matolcsy György, forint
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változtatott a monetáris kondíciókon a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a monetáris tanács mai kamatdöntő ülésén helyben hagyta a 6,75 százalékos alapkamatot. A döntést illetően nagy volt a bizonytalanság az elemzők körében, noha az infláció már a jegybanki célsáv fölé kúszott júliusban és a forint is viszonylag volatilis volt, ami ilyenkor rendre óvatosságra intheti az MNB-t, volt olyan elemző, aki nem zárta ki, hogy folytatódik a monetáris lazítás.

 

Maga az MNB és Virág Barnabás alelnök is azt kommunikálja már egy ideje, a monetáris tanács egy-egy ülésén az lesz a kérdés, hogy az adott hónapban kismértékű, 25 bázispontos lazítást hajtanak végre vagy pedig nem változtatnak a monetáris kondíciókon. 

Azaz továbbra is kitart a jegybank a szigorú monetáris politika mellett, amiben pedig kiemelt szerepe van pénzpiaci stabilitás megőrzésének.

A legutóbbi kamatdöntés óta azonban az is kiderült, hogy a magyar gazdaság teljesítménye továbbra sem acélos, a második negyedévben a kibocsátás 0,2 százalékkal esett vissza negyedéves bázison. Mivel ez nemcsak az elemzők, hanem a jegybank várakozását is alulmúlta, éppenséggel a gyenge GDP-adat még nagyobb bátorságra is ösztönözhette volna az MNB-t. A kamatdöntésről délután tart tájékoztatót Virág Barnabás alelnök.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.