Ismét kamatot vágott a jegybank

Hiába tűnt úgy egy hónappal ezelőtt, hogy egyelőre elbúcsúzhatunk a kamatvágásoktól, a Fed várhatóan szeptemberben meginduló kamatcsökkentése kínálkozó lehetőséget adott a jegybanknak, amivel élni is tudott. Ez volt a tizenötödik kamatcsökkentés tavaly május óta.

2024. 07. 23. 14:08
IMG_2643 Magyar Nemzeti Bank, MNB, kamatvágás
Illusztráció Fotó: Világgazdaság/Kallus György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem húzta be a kéziféket a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely a mai kamatdöntő ülésén 25 bázisponttal 6,75 százalékra mérsékelte az alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak, annak ellenére, hogy egy hónapja még úgy tűnt, hogy egy időre leállítja a kamatvágásokat a jegybank, az elmúlt hetek fejleményei után már sejthető volt, hogy nem így tesz – írja a Világgazdaság. Tavaly május óta, amikor elkezdődött a kamatcsökkentési periódus Magyarországon, ez volt a tizenötödik kamatcsökkentés sorozatban.

Az egy hónappal ezelőtti kamatdöntő ülésen jelentette be Virág Barnabás alelnök, hogy mivel a külső környezetben nagyon erősek a kockázatok, amelyek szűkítik a jegybank mozgásterét, júliustól új szakasz kezdődik a hazai monetáris politikában.

Hogy végül nem így lett, az a kedvező hazai és a nemzetközi környezetnek tudható be: minden jel arra utal, hogy a Fed szeptemberben végre tényleg kamatot vág. 

Ami azért fontos, mert az amerikai központ bank szerepét betöltő pénzintézet legkisebb lazítása is enyhíti a nyomást a feltörekvő piacokon, így a forint piacán is, mozgásteret biztosítva a MNB-nek a további kamatvágások előtt. Ez mutatkozott meg tavaly év végén, amikor a piac 3-4 kamatvágást árazott be a Fed esetében, emiatt aztán a forint is erősebb volt a mostaninál. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.