Történelmi rekord dőlt meg a hazai munkaerőpiacon

Augusztusban 224 598-an voltak állás nélkül, ami tavaly augusztushoz képest több mint négyezer fős mérséklődést jelent – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár több kedvező fejleményre is felhívta a figyelmet.

2024. 08. 27. 10:21
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztusban ismét történelmi rekord dőlt meg a hazai munkaerőpiacon, hiszen az elmúlt közel három és fél évtizedben nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma ebben a hónapban – hívta fel a figyelmet a távirati irodához eljuttatott közleményében Czomba Sándor. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataira hivatkozik, amelyek szerint 224 598-an voltak állás nélkül, ami tavaly augusztushoz képest több mint négyezer fős mérséklődést jelent. – Ez az 1,7 százalékos csökkenés jól tükrözi, hogy a munkaerőpiac stabilizálódása folyamatosan zajlik, és a foglalkoztatás növekedésével párhuzamosan egyre kevesebben keresnek állást – fűzte hozzá.

Az államtitkár szerint a munkaerőpiac szerkezete is egyre egészségesebb képet mutat: az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 26 ezerrel emelkedett, miközben a közfoglalkoztatásban résztvevők száma jelentősen, 12 ezerrel csökkent, így 57 ezer főre mérséklődött.

Czomba Sándor különösen figyelemreméltóként emelte ki a nők foglalkoztatásának növekedését az elmúlt hónapokban, ami az aktivitást növelő programok hatékonyságát tükrözi. 

– A kormány elkötelezetten dolgozik azon, hogy további intézkedésekkel támogassa a nők munkaerőpiaci részvételét, ezzel is hozzájárulva a gazdaság fenntartható növekedéséhez – fogalmazott az államtitkár. 

Kiemelte azt is, hogy a fiatalok foglalkoztatottsági mutatói is kedvezően alakulnak: 

a 2024. júniusi 12,7 százalékos ifjúsági munkanélküliségi ráta immár harmadik hónapja alacsonyabb az Európai Unió 27 tagállamának átlagánál. 

Ez a pozitív trend is megerősíti, hogy Magyarország sikeresen kezeli a fiatalok foglalkoztatásának kihívásait, és biztosítja számukra a megfelelő munkaerőpiaci lehetőségeket.

– Az augusztusi adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a kormány foglalkoztatási politikája sikeres, és hozzájárul a munkaerőpiac erősödéséhez – hangsúlyozta.

Czomba Sándor szólt arról is, hogy kormány célja a közel háromszázezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósítása érdekében annak biztosítása, hogy mindenki, aki dolgozni szeretne, találjon megfelelő munkalehetőséget Magyarországon. A foglalkoztatás további növekedésének érdekében a munkahelyteremtés mellett a képzési programok is nagy hangsúlyt kapnak, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló GINOP Plusz 3.2.1 kiemelt projektben a munkáltatók szeptember végéig nyújthatják be kérelmeiket munkahelyi képzések megvalósításához – olvasható a foglalkoztatásért felelős államtitkár közleményében.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.