Kiderült, melyek a legkedveltebb diákmunkák

Közel 29 ezren dolgoztak az idei Nyári diákmunkaprogramban – jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. A diákok közel nyolcvan százalékát az önkormányzati pillérben foglalkoztatták, emellett jelentős volt az igény a turizmus, vendéglátás területén is.

2024. 09. 03. 9:37
Illusztráció Fotó: Világgazdaság/Kallus György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg a Nyári diákmunkaprogramot, amelyben a tervezett húszezer fő helyett összesen közel 29 ezren vettek részt. Az eredeti, 3,8 milliárd forintos keretösszeg a többszöri vármegyei ráemeléseknek köszönhetően több mint 4,3 milliárd forintra nőtt, ami lehetővé tette még több diák nyári foglalkoztatását – ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

Czomba Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a munkaalapú társadalom kiépítéséhez 2013 óta a Nyári diákmunkaprogram is érdemben járul hozzá. Ez a lehetőség elősegíti a fiatalok munkaerőpiacra lépését, erősíti munkaszocializációjuk folyamatát,
és a diákok akár szakmai gyakorlatukat is teljesíthetik általa. 

A programba 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhettek. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban, erdőgazdálkodásban működő vállalkozások hívhatták le. A legtöbb kérelem Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár Bereg és Békés vármegyékből érkezett be. 

A diákok közel nyolcvan százalékát az önkormányzati pillérben foglalkoztatták, emellett jelentős volt az igény a turizmus, vendéglátás területén is. A mezőgazdaság területén is több mint hétszáz diák foglalkoztatása valósult meg. 

A legnépszerűbb munkakörök idén is az egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozású, a takarító és kisegítő, a hivatalsegéd kézbesítő, valamint a konyhai kisegítő voltak – írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.