Nagy Márton négy pontban kérte a bankszövetség együttműködését

A többi között a munkáshitel részletei és a lakáskölcsönök kedvezőbbé tételének lehetősége is szóba került.

2024. 09. 19. 17:03
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Márton  konstruktív megbeszélést tartott a Magyar Bankszövetség képviselőivel. Az egyeztetésen a nemzetgazdasági miniszter a bankokat képviselő vezetőkkel együtt áttekintette a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét. A felek megállapították, hogy a nemzetgazdaság szerkezete és alapfundamentumai erősek, ebben az évben egy gazdasági konjunktúra kezdetén áll az ország, 2025-re pedig a magyar GDP fokozatosan növekedési pályára állhat: a gazdasági bővülés üteme elérheti a 3-5 százalék közötti szintet – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A felek megállapították ugyanakkor, hogy a növekedést a fogyasztás fokozatos helyreállása mellett a külpiacok gyengélkedése, így elsősorban a német gazdaság kedvezőtlen teljesítménye árnyékolja be. A kedvezőtlen külső környezet 2025-ben is érdemi hatást gyakorolhat a gazdasági teljesítményre, így a német gazdaság fellendülése esetén a hazai növekedés közelebb lehet az öt százalékhoz, míg enélkül a három százalékot közelítheti meg.

Mindazonáltal a felek kedvezőnek ítélték meg, hogy a gazdasági bővülés mindkét esetben az Európai Unió élmezőnyéhez fog tartozni, így Magyarország felzárkózása az uniós átlaghoz minden reális forgatókönyv szerint tovább folytatódik.

A bankszövetség és a miniszter egyetértett abban, hogy a gazdaság újraindítása és fokozatos növekedési pályára állítása közös érdek. A szövetség képviselői jelezték, hogy ebben a munkában a hazai bankok is érdemben kívánnak részt venni, ennek megfelelően vállalták, hogy a hitelezési aktivitásuk további növelése következtében egy hitelezés által támogatott gazdasági növekedés fog megvalósulni. Ennek jelei a lakossági tranzakciók felfutásával már láthatók, a vállalatoknál azonban ez a kedvező folyamat még nem kezdődött meg.

Nagy Márton négy kéréssel fordult a Magyar Bankszövetséghez.

1. A tárcavezető tájékoztatta a résztvevőket a munkáshitel részleteiről, amely a 17 és 22 év közötti munkásoknak nyújt a jövőben jelentős pályakezdési támogatást. A miniszter felkérte a bankok képviselőit, hogy megfelelő módon készüljenek fel a munkáshitel mielőbbi és sikeres közvetítésére.

2. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a lakhatási problémák megoldása, az otthonteremtés továbbra is kiemelt prioritást jelent a kormány számára, ezért arra kérte a bankokat, hogy a lakáscélú hitelek thm-szintjét önkéntes alapon szorítsák öt százalék alá.

3. Az adómentes borravaló garantálásához biztosítani kell a megfelelő technikai feltételeket. Ennek érdekében a tárcavezető arra kérte a bankokat, hogy mielőbb végezzék el a POS-terminálok fejlesztését, amelynek eredményeképpen külön „TIP” funkció jöhet létre. Ezáltal elérhető lesz, hogy a terminál a számlát kettébontva a borravalót közvetlenül a felszolgáló számlájára, a fogyasztás ellenértékét pedig az adott cég számlájára helyezze.

4. Nagy Márton megállapította végül, hogy a lakosság számára a Szép-kártyákon jelenleg is közel százmilliárd forintnyi szabad forrás érhető el. A kedvezményes adózású juttatás maradéktalan felhasználása és gazdaságba juttatása érdekében szükségszerűnek mutatkozik a Szép-kártyák digitalizálása, azaz annak bankok általi megteremtése, hogy a fizetés mobiltelefonon is lehetővé váljon. Mindez jelentősen ösztönözheti a
felhasználást.

A felek megállapodtak abban, hogy a tárgyalások és egyeztetések a jövőben is folytatódnak. A nemzetgazdasági miniszter kezdeményezte, hogy a bankszövetség két hónapon belül dolgozza ki, hogy az adott miniszteri kérések mikorra és hogyan teljesíthetők.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.