Nem várt következménye lett a home office-nak és ez még csak a jéghegy csúcsa

A német vállalatok mintegy hat százaléka csökkentette irodahelyiségeinek számát, amióta a koronavírus-járványt követően egyre többen dolgoznak távolról a német Ifo gazdaságkutató intézet kedden publikált felmérése alapján.

Forrás: MTI2024. 09. 03. 14:33
Open,Laptop,With,Blank,Screen,On,A,Wooden,Desk,In
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megkérdezett cégek mintegy nyolc százaléka tervezi irodahelységei csökkentését az elkövetkező öt évben. Különösen a nagyobb vállalatok és a szolgáltatók igyekeznek csökkenteni irodaterületeiket, míg a feldolgozóipari, a kereskedelmi és az építőipari vállalatok körében kevésbé hangsúlyosnak tűnik ez a tendencia. A kisebb cégek szintén kevésbé hajlanak irodaterületeik leépítésére az ifo felmérése szerint.

„Vizsgálataink alapján arra a megállapításra jutottunk, hogy az irodahelyiségek iránti kereslet hosszú távon mintegy 12 százalékkal csökkenhet a távmunka terjedésének köszönhetően” – mondta Simon Krause, az Ifo kutatója. Annak ellenére, hogy a vállalatok az irodai munka visszaállítására törekednének, Krause szerint meghonosodott a rendszeres otthoni munkavégzés, ezért a cégek irodai helyigényük csökkentésére törekednek. 

Mivel azonban a lízingszerződések rendszerint hosszabb távra szólnak, a trend is csak hosszabb távon érezteti majd a hatását.

Németországban az alkalmazottaknak mintegy 25 százaléka dolgozik távmunkában 2022 óta az Ifo felmérése szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.