Októberben mutatják be az új uniós versenyképességi megállapodást

Nagy Márton a versenyképesség növelésének fontosságát hangsúlyozta a Budapesten megrendezett Eurofi konferencián.

2024. 09. 13. 8:51
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Fotó: MTI/Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország mint az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő tagállam adott otthont az idei év második Eurofi konferenciájának, amelynek középpontjában az európai gazdaság- és pénzügyi politika állt. A párizsi székhelyű nonprofit szervezet évente két alkalommal szervezi meg konferenciáját, amelyen az EU gazdasági és pénzügyi politikai döntéshozói, valamint a pénzügyi szektor vezető tisztségviselői vesznek részt – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A rendezvényen hazánkat Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára képviselte.

Nagy Márton beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi nemzetközi kihívások közepette Európa lemaradóban van globális versenytársaival szemben, ezért létfontosságú az unió és tagállamai versenyképességének folyamatos erősítése. 

Ennek érdekében – a magyar soros elnökség keretében – kidolgozás alatt áll egy új versenyképességi megállapodás, amelyet októberben mutatnak be. 

A miniszter kitért Mario Draghi szeptember 9-én nyilvánosságra hozott, versenyképességről szóló jelentésére is. A nemzetgazdasági miniszter mindezek mellett hangsúlyozta, hogy a pénzügyi szektornak kiemelten fontos, katalizátorszerepe van a versenyképesség fokozásában, ezért az ágazat szereplőit támogatni kell a fenntarthatóság és a digitalizáció terén, azonban a legelső helyen a fogyasztók és a fogyasztók védelme áll.

Túri Anikó közigazgatási államtitkár a lakossági fizetési szolgáltatások aktuális kérdései és a tőkepiaci unió következő uniós jogalkotási ciklusra vonatkozó prioritásai kapcsán vett részt panelbeszélgetéseken. A tőkepiaci unió kapcsán hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés fontossága növekszik, az eddigi előrelépések ellenére további erőfeszítésekre van szükség. Az előrelépés érdekében átfogó és részletes hatásvizsgálat kell, ami segíthet azonosítani a jelenlegi tőkepiaci helyzet kihívásait és a kritikus területeket, ahol szükséges a beavatkozás. 

Az államtitkár kiemelte, azonosítani kell azokat a területeket, ahol a szabályozás változásának dinamikáját csökkenteni kell annak érdekében, hogy megfelelően értékelni tudjuk a korábbi módosítások hatásait. Továbbá elmondta, hogy a politikailag vitás témák helyett, amelyekben nehéz kompromisszumot elérni, prioritásként az olyan intézkedéseket kell kezelni, ahol az előrelépés a tagállamok közös érdeke.

Túri Anikó hangsúlyozta, a digitalizáció gyors ütemű terjedésével párhuzamosan a csalási módszerek is egyre kifinomultabbá váltak, ami komoly veszélyt jelent. Ennek visszaszorítása érdekében kulcsfontosságú a pénzügyi tudatosság növelése, ami a tagállamok kormányainak és pénzforgalmi szolgáltatóinak közös érdeke és felelőssége. 

Kiemelte, hogy a magyar kormány már lépett a csalások elleni fellépés érdekében: kidolgozott egy jogszabálymódosítást, amely augusztusi hatályba lépése óta bevonta a NAV-ot mint hatóságot a csalások elleni küzdelembe. 

Az új rendszer a pénzforgalmi szolgáltatók esetében egy információs láncot alakított ki, amely csalás esetén gyors és hatékony fellépést tesz lehetővé a pénz csalókhoz kerülésének megakadályozása érdekében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.