Tényleg az amerikai elnökválasztáson múlik a klímaharc jövője?

A nagy ígéretek és szólamok általában nem találkoznak a valósággal.

2024. 09. 27. 5:07
Illusztráció Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Idén mindössze néhány nap különbséggel tartják az amerikai elnökválasztást és az ENSZ-klímacsúcsot. A demokraták már kongatják is a vészharangot, hogy Trump győzelme elhozhatja a globális klímaharc végét – hívta fel a figyelmet a fejleményekre közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte azt is, hogy ezeket az aggályokat azonban nehéz komolyan venni.

– Egyfelől, a tapasztalatok azt mutatják, hogy – a politikai kommunikáción túl – a valóságban a demokrata elnökök épp úgy „tesznek” az éghajlatváltozásra, mint a republikánusok – fogalmazott a szakértő.

A „klímavédő ikon” Barack Obama alatt például az Egyesült Államok olajkitermelése a negyedével nőtt, és úgy tűnik, hogy Joe Biden ciklusában is meglesz a húszszázalékos bővülés.

– Másfelől mostanra világossá vált, hogy azokat a vállalásokat, amelyeket Amerika a klímacsúcsokon nagy csinnadratta közepette tesz, sohasem tartja be – emelte ki Hortay Olivér.

Tavaly Biden például úgy foglalt állást a fosszilis tüzelőanyagok ellen, hogy egész elnöksége alatt azon dolgozott, hogy felpörgesse az Egyesült Államok olaj- és gázkitermelését.

– A szomorú valóság tehát az, hogy éghajlatvédelmi szempontból mind az amerikai elnökválasztásnak, mind a klímacsúcs eredményének csekély jelentősége van – tette hozzá az üzletágvezető. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.