A gazdasági semlegesség stratégiáját ismertette Genfben Szijjártó Péter

A tárcavezető a Világkeresdelmi Szervezet főigazgató-helyettesének számolt be a magyar álláspontról.

2024. 10. 16. 13:16
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány gazdasági semlegesség stratégiáját ismertette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) főigazgató-helyettesének, aki szerint ez a helyes stratégia, a helyes út.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be a Zsang Hsziang-csennel folytatott egyeztetését követően a Facebookon, hogy a világpolitika és a világkereskedelem legerősebb szereplői közül jónéhányan folyamatosan olyan döntéseket hoznak, amelyek a gazdasági hidegháború veszélyének kitörését hozzák magukkal. 

– Ez Magyarország érdekeivel meredeken ellentétes. A magyar gazdaság exportorientált, a magyarországi vállalatok nemzetközi szinten is versenyképesek, évről évre egyre jobb exportteljesítményt nyújtanak, így Magyarország érdeke az, hogy a világkereskedelmi és világgazdasági működés zavartalan és akadálymentes legyen – szögezte le. Szijjártó Péter hangsúlyozta: 

Az elmúlt években bizonyítottuk, hogy a civilizált Kelet–Nyugat együttműködésből milyen sokat tudunk profitálni, hazánk lett a keleti és nyugati beruházások közép-európai találkozási pontja.

Magyarországon zavartalanul működhetnek együtt a német és a kínai autóipar legnagyobb szereplői is. Egyes nagy országok viselkedése azért is logikátlan, mert a nagy, komplett kontinentális gazdaságok sikerét befolyásoló vállalatok stratégiája nem tud sikeres lenni a kontinenseken átnyúló együttműködések nélkül – húzta alá. 

Kitért arra is, hogy találkozójukon ismertette a Világkereskedelmi Szervezet főigazgató-helyettesével a magyar gazdasági semlegesség stratégiáját, aki azt mondta, hogy ez a stratégia jelenti a helyes utat. A gazdasági semlegesség stratégiája hoz növekedést, új munkahelyeket és magasabb béreket a magyar emberek számára, ezért annak végrehajtása mellett a kormány teljes mértékben elkötelezett – közölte.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.