Akár nyolcvanezer kötelező biztosítást cserélhetnek le az év végi kampányban

Tavalyhoz képest legfeljebb ötszázalékos áremelkedés várható.

2024. 10. 23. 8:27
BA-7819

20240901 Békéscsaba 

Autó baleset a Bartók Béla Tulipán utca kereszteződésben. 

Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap
Illuszráció Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány mintegy 800 ezer gépjárművet, köztük több mint 400 ezer személygépkocsit érint; az év végi váltási időszakban 70-80 ezer szerződésváltásra számítanak a szakértők.

Kozma Gábor, az Insura.hu biztosításközvetítő vezérigazgatója szerint a gépjárművek üzembentartóinak tavalyhoz képest legfeljebb ötszázalékos díjemelkedésre kell felkészülniük. 

Az újonnan megkötött online szerződések éves átlagos díja a személygépkocsik esetében 33–35 ezer forint körül alakul majd, de a piaci verseny utóbbi időben megfigyelhető élesedése miatt akár az átlagdíjak csökkenése is bekövetkezhet 

– tájékoztatta az MTI-t. 

A független biztosításközvetítő vezetője felhívta a figyelmet, hogy a kampányban várható átlagdíj jelentősen alacsonyabb az évközi váltók éves átlagdíjánál, ami az előző negyedévben az Insura.hu adatai szerint közel 61 ezer forint volt. A különbséget főként az érintett autók speciális összetétele magyarázza, január elsejével ugyanis jellemzően a 2010 előtt vásárolt gépjárművek üzembentartói válthatnak szerződést, ezeknek pedig csaknem 95 százaléka a legkedvezőbb, B10 bónusz fokozattal rendelkezik. A teljes állománynak ugyanakkor csak mintegy harmada tartozik a legkedvezményesebb körbe. 

Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke jelezte: a kgfb-vel foglalkozó 12 biztosító idén is legkésőbb november 2-ig hirdetheti ki év végi tarifáit. Az érintett ügyfelek ezután tudják összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által megajánlott díjjal, amelyet november 11-ig kell megkapniuk postai úton vagy e-kommunikációs szerződés esetén e-mailben. 

A meglévő szerződés felmondására legkésőbb december 1-jén éjfélig van lehetőség. Az új biztosítás kiválasztásának határideje december 31-e, de az FBAMSZ elnöke azt javasolja, hogy az ügyfelek az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés megkötését a meglévő szerződés felmondásával együtt intézzék, ne hagyják az ünnepi időszakra. 

A szakértő felidézte: az autósok 2010 előtt egységesen január elsejei évfordulóval köthettek kötelező biztosítást. Az azóta akár újonnan, akár használtan megvásárolt gépjárművek szerződéseinél már nem a naptári év kezdőnapja, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, amikor lehetőség van biztosítót váltani. Így 2010 óta évről évre csökken az év végén forduló kgfb-szerződések aránya.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.