Tízezrekbe fájhat, ha nincs biztosítás az elektromos rollerre

Július 16-tól új szabályok léptek életbe.

2024. 07. 21. 9:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég új időszámítás kezdődött: ha a jogszabályban megjelölt elektromos rollerre nincs biztosítás, büntetésre számíthat a tulajdonosa – írja a Metropol. Július 16-tól mintegy 80-100 ezer rolleresnek kell számot adnia, hogy van-e gépjármű-felelősségbiztosítása (fkgb) a járműre.

Az új jogszabály szerint ha nem tudja felmutatni a biztosítást igazoló okmányt a rolleres, akár

több tízezer forint büntetést is kaphat.

 

Milyen rollerekre kell kötelező biztosítást kötni?

Több olyan mikromobilitási eszközre is kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni, amelyekre eddig nem kellett. Elsősorban az elektromos rollerek érintettek, amennyiben

a jármű tervezési sebessége meghaladja az óránként 14 kilométert vagy nehezebb 25 kilónál.

Az elektromos rollerekre bevezetett kötelező biztosítás várhatóan 30-40 ezer rollert érint a Netrisk szerint, más szakértők legfeljebb ötvenezer rollert említenek. Felhívták a figyelmet, hogy a kötelező felelősségbiztosítást nem érdemes kikerülni, részben az alacsony díj, részben pedig az akár több millió forintos okozott károk miatt.

A rollerekre vonatkozó kötelező biztosítások díját – csakúgy, mint más járműveknél, például az autóknál – több tényező befolyásolhatja. Egyebek mellett a felhasználás jellege, a rollertulajdonos állandó lakcíme, de pótdíjak és kedvezmények is módosítják a díjakat.

 

Mit kell tudni a biztosításról?

A biztosítás megkötésére összesen tizenkét helyet kereshetnek fel, akiknek kötelező az eljárás. A Magyar Nemzeti Bank listát is közölt a lehetőséget kínáló bankokról.

Sok helyen online is megköthető a biztosítás, ám előtte internetes kalkulátorokkal érdemes összevetni, hol jobb az ajánlat.

Az éves biztosítási díj 5 és 15 ezer forint között alakul.

A biztosítás megkötéséhez ismerni kell a roller pontos típusát, a gyártmány nevét. A jármű egyedi azonosítóját, azaz a „rendszámát” is meg kell adni. A betűk és számok kombinációjából álló egyedi azonosítót gyakran SN jelöléssel, vonalkóddal jelölik matricaként. Ez több helyen is megtalálható a rolleren: a talprész alatt, az akkumulátor borítása közelében, a keréknél vagy a kormánycsövön oldalt.

 

Mit vizsgál a rendőr?

A biztosítás megkötése után hatvan nap van befizetni az éves díjat. A rendőrség az első igazoltatáskor nem büntet azonnal, ha nincs biztosítása valakinek: a rolleresek kapnak türelmi időt, hogy hozzászokjanak és elrendezzék a kötelező köröket.

Először felszólítják a szabályszegőt, hogy kösse meg a biztosítást, ám idővel büntetni fognak.

Ha a rollerest igazoltatja a rendőr, akkor az ellenőrzés kiterjed

  • a közlekedési rendszabályok megtartására,
  • a járműhasználat szabályszerűségére,
  • az okmányokra és felszerelésekre vonatkozó előírások megtartására,
  • a jármű birtoklásának jogszerűségére,
  • az üzemben tartó, illetőleg a használó személyazonosító adataira, valamint
  • a jármű közlekedésbiztonsági állapotára.

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy a rollereseknek – a jármű jellegétől függően – kötelező motorkerékpáros bukósisakot viselniük.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.