Rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálat, egyszerűbbé válik a csok plusz és a falusi csok igénylése

Ez történt a héten: rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálat kezdődik az új autókat értékesítő kereskedéseknél, egy amerikai influenszer szerint megdöbbentően olcsón lehet idehaza bevásárolni, több tízezerrel bővült az otthonteremtő kedvezményekre jogosultak köre, marad a rezsicsökkentés, új webáruház lépett be a magyar piacra.

2024. 10. 06. 6:32
Brüsszel szerint a rezsicsökkentés kivezetése az egyik legjobb mód az államadósság csökkentésére - idehaza ezt a legtöbben másként gondolják
Idehaza továbbra is marad a rezsicsökkentés, továbbra is a magyar lakossági energiaárak a legalacsonyabbak az unióban Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új gépjárműveket értékesítő vállalkozások számtalan esetben alkalmaznak tisztességtelen általános szerződési feltételeket – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezért a tárca rendkívüli vizsgálatot rendelt el. A hatóság munkatársai azokat a szerződési feltételeket vizsgálják meg, amelyeket a vállalkozás több szerződés megkötése céljából egyoldalúan, a fogyasztó közreműködése nélkül előre, egyedi megtárgyalás lehetősége nélkül határozott meg.

Gilbert,,Az.,-,May,26,2024:,The,San,Tan,Ford
Számos reklamációtípus miatt kerültek fókuszba az újautó-kereskedések. Fotó: Around the World Photos

Olyan esettel is szembesülhetünk, amikor a gépjármű átadási határideje egy év, ami alatt akár a vásárló érdekmúlása is elképzelhető, de mégsem teszik lehetővé neki az elállást a szerződéstől. Szintén megtörténhet, hogy a szerződés nem tartalmazza teljeskörűen, világosan és érthetően azokat a feltételeket, amelyek miatt az átadás előtt a kereskedés megemelheti az autó eredeti árát, ezzel pedig súlyos anyagi többletterheket okoznak a fogyasztóknak.

 

Kiakadtak a kommentelők: egy amerikai influenszer elájult attól, hogy Magyarországon mennyire olcsón lehet bevásárolni

Az elmúlt hetekben több videót is megosztottak Budapestről a Blatant Reviews nevű influenszercsapat közösségi oldalain. A két influenszert a TikTokon több mint 4,1 millióan, a YouTube-on közel 2,8 millióan, az Instagramon pedig 280 ezren követik. 

A csapat a világ számos országában forgatott már: nemrég Japánból, a Közel-Keletről és Magyarországról is osztottak meg posztokat a helyi gasztronómiáról és az árakról is.

Budapesten több videót is forgatott a csapat egyik tagja, ezekben arról számolt be az influenszer, hogy Magyarországon nagyon olcsón lehet bevásárolni. 

Zade Abdullah az egyik videójában arról beszélt, hogy miközben az Egyesült Államokban például 

  • a százszázalékos narancs- vagy almaital 9,99 dollárba (körülbelül 3585 forint),
  • egy doboz gabonapehely 8,49 dollárba (több mint 3 ezer forint),
  • vagy egy szeletelt fehérkenyér 5,50 dollárba (közel 2 ezer forint) kerül, 

addig Magyarországon ennél jóval alacsonyabb árakon lehet a boltokban vásárolni. Az influenszer „a legolcsóbb eurós országként” hivatkozott Magyarországra.

 

Fontos könnyítés lépett életbe több tízezer családnak

Október 1-jétől egyszerűbbé válik a csok plusz, a falusi csok, valamint a babaváró támogatás igénybevétele.

A jogszabály-módosításoknak köszönhetően a katás vállalkozóknak és a mezőgazdasági őstermelőknek is hozzáférhetővé válnak az eddigi támogatási formák. A speciális adózóknak mostantól elegendő egy év tb-jogviszonyt igazolniuk a támogatások igénybevételéhez.

A hitelbírálat során bevételük legalább ötven százalékát jövedelemként számíthatják be, ami lehetővé teszi számukra, hogy magasabb összegű hitelhez jussanak, és nagyobb értékű ingatlant vásároljanak.

 

Két lépésben duplázza meg a kormány a gyerekek után járó családi adókedvezményt?

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel interjút adott a Kossuth rádiónak. Itt elhangzott, hogy a kormány a tervek szerint megduplázza a családi adókedvezményt. Erre két lépcsőben kell számítani, szélesebb körben 2026-ban lesz elérhető a támogatás. Az emeléssel 

  • az egygyerekesek havi nettó 10 ezer forintja 20 ezer forintra, 
  • a kétgyermekeseké gyermekenként 40 ezer forintra emelkedne. 
  • Három gyerek esetén a családi adókedvezmény maximális összege jelenleg havonta 99 ezer forint.

Háromnál több gyerek esetén jelenleg további havi 33 ezer forint jár minden egyes gyerek után. Tehát például négy gyerek után havi 132 ezer, öt gyerek után havi 165 ezer forint a családi adókedvezmény mértéke. 

A duplázás értelmében ez jövőre havi 66 ezer forintra emelkedne minden egyes gyerek után.

Ugyanakkor mivel ez jövedelemfüggő, a családok nem mindegyike tudja most sem igénybe venni a kedvezmény maximális mértékét.

 

Továbbra is védi a magyarokat a rezsicsökkentés

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 szeptemberében is a magyar családok kapták Európa legolcsóbb háztartási villamos energiáját és földgázát – olvasható a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos közösségi oldalának pénteki bejegyzésében.

Németh Szilárd közölte, hogy a gáz Prágában négyszer, Varsóban háromszor, Pozsonyban és Bukarestben két és félszer drágább, mint belföldön. 

Európán belül Stockholmhoz képest a legnagyobb a különbség, a svéd fővárosban tizenháromszor kell többet fizetni, mint Magyarországon.

 

Újabb webáruház lépett be a magyar piacra

Belépett a magyar piacra az Allegro, az európai hátterű online piactéren a fogyasztók több mint 150 millió ajánlat közül választhatnak – közölte az Allegro pénteken az MTI-vel.

A magyarországi terjeszkedés jelentős mérföldkő a vállalat közép-európai növekedési stratégiájában. A sikeres csehországi és szlovákiai bevezetés után már több mint 2,5 millió aktív vásárló használja a platformot ebben a két országban – fogalmazott Matthias Frechent, az Allegro kereskedelmi igazgatója. Az Allegro.hu oldalon az elektronikai cikkektől a lakberendezési tárgyakon és kerti szerszámokon, egészségügyi és szépségápolási termékeken át az autóalkatrészekig, könyvekig és ruházati cikkekig számtalan kategória megtalálható – jelezték, kiemelve, hogy az online piactéren számos szállítási lehetőség közül lehet választani, és a platform minden népszerű fizetési módot elfogad, beleértve az utánvétet is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.