Tömegek indulnak útnak az őszi szünetben – mutatjuk, hol lesz teltház

Az október 26. és november 3. közötti őszi szünetben sokan terveznek belföldi utazást, kilenc százalékkal nőtt az előfoglalások száma a tavalyi őszi szünethez képest. Az előfoglalások legnagyobb része az Észak-Alföld, Észak-Magyarország és Dél-Alföld régiót érinti, míg a települések rangsorában Eger, Gyula, Budapest, Pécs és Szeged áll az élen.

2024. 10. 18. 11:39
Illusztráció Fotó: MTI/Komka Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A foglalások fele két éjszakára szól, negyede háromra, 16 százalékuk pedig egyéjszakás. Szeptemberben és októberben a belföldi foglalásokhoz kapcsolódó online fizetések összértékének a negyedét Szép-kártyával rendezték – közölte a Szállás.hu. portál. 

Eger látképe (Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség)

A Szállás.hu adataiból az is kiderül, hogy a foglalások fele két éjszakára szól, negyedük három éjszakás, 16 százalékuk pedig egyéjszakás. Az őszi időszak kedvez a hoteleknek: az előfoglalások harmadánál hotelt választottak a vendégek. Negyedük apartmanba, ötöde vendégházba szól, minden tizedik vendég panziót választott, míg öt százalékuk más szállástípust keresett. Az előfoglalások 38 százaléka wellness-szálláshelyre érkezett.

Átrendeződött a régiók sorrendje

Észak-Alföld, Észak-Magyarország és Dél-Alföld részesül a legnagyobb arányban az eddig beérkezett foglalásokból. A legkeresettebb belföldi úti célok sorrendje: Eger, Gyula, Budapest, Pécs és Szeged. Ezeket követi Miskolc, Hajdúszoboszló, Hévíz, Nyíregyháza és Sárvár. Az őszi szünetre szóló belföldi foglalások 34 százaléka ötven- és százezer forint közötti, míg harminc százalékuk ötvenezer forint alatti kosárértékű. Az őszi szünetet záró hosszú hétvége némileg átrendezi a turisztikai régiók sorrendjét. Bár Észak-Alföld és Észak-Magyarország továbbra is az élen áll, a Balaton és Nyugat-Dunántúl régiói megelőzik Dél-Alföldet. 

A legkeresettebb úti célok: 

  • Eger 
  • Gyula
  • Pécs
  • Hévíz
  • Miskolc
  • Budapest
  • Zalakaros
  • Hajdúszoboszló
  • Sárvár
  • Debrecen 
  • Szeged

A hosszú hétvégén továbbra is a két- és hároméjszakás tartózkodások a legnépszerűbbek. A szálláshelyek közül a hotelek a legnépszerűbbek a hosszú hétvégézők körében is, a foglalások 35 százaléka ide szól. Az apartmanok 28 százalékkal a második helyen állnak.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.