Bulinegyed, Airbnb, borravaló – elkészült a kormány nagy turisztikai csomagja

Kivezetjük a légitársaságokat sújtó adót – mondta a szén-dioxid-adó eltörléséről Nagy Márton.

2024. 10. 14. 14:39
Illusztráció Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy 14+2 pontból álló turisztikai deregulációs programot ismertetett Guller Zoltánnal, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elnökével tartott közös sajtótájékoztatón. 

A tárcavezető szerint idén rekordot dönt a reptér forgalma, ami azért fontos, mert növeli a turisztikai szektor hozzájárulását a bruttó hazai termékhez, idén ez eléri a 12 százalékot. Az adóbevételek több mint tíz százaléka ebből a szektorból származik. A miniszter emlékeztetett: az év elején az MTÜ-vel létrehoztak egy turisztikai tanácsadó testületet, amelynek 33 tagszervezet a tagja. Az első olyan csomag, ami ennek a közös munkának az eredménye, egy bürokráciacsökkentő, deregulációs csomagként értelmezhető intézkedés, melynek pontjai a következők:

  • rendőri jelenlét fokozása a bulinegyed területén,
  • a rövid távú lakáskiadás szabályozása,
  • gazdasági épületek magánszálláshelyként történő hasznosítása,
  • szálláshelyen üzemelő medencék személyes felügyeletének biztosítása,
  • borravaló adómentessége,
  • felszolgálási díj maximalizálása,
  • hivatásturisztikai rendezvények szervezését elősegítő szabályozás módosítása,
  • állatkerti belépő, mint adómentesen adható béren kívüli juttatás biztosítása,
  • idegenvezetési tevékenység átfogó szabályozása,
  • idegenvezetésben tudásmegújító képzés kialakítása,
  • digitális Szép-kártya-fejlesztés,
  • éttermek előtti parkolók biztosításának felülvizsgálata,
  • NTAK-attrakciók körének bővítése,
  • repülőtérhez kapcsolódó szabályozás felülvizsgála, szén-dioxid-adó eltörlése,
  • élelmiszer-biztonsághoz kapcsolódó vendéglátás – tájékoztató anyagok készítése,
  • termálvíz-kísérőgáz jövedéki adójának tisztázása.

 

Vidéken nem lesz Airbnb-szabályozás

A Világgazdaság beszámolója szerint Nagy Márton jelezte, vidéken nem lesz Airbnb-szabályozás. Budapesten moratóriumban és adóemelésben gondolkodunk – húzta alá a miniszter, aki hozzátette, az biztos, hogy nem növekedhet tovább az Airbnb-piac. Szintén a deregulációs csomag része a készpénzmentes borravaló szabályozása. Minden banknak rendeznie kell ezt a kérdést, itt nem készpénzes, hanem bankkártyás fizetésről van szó, az éttermek számára ezt lehetővé kell tenni.

A szervizdíjat elkülönítik a borravalótól 

A szervizdíj maximalizálása esetén arra hívta fel a figyelmet, hogy maximalizálják, 12 százalék lehet a maximum, efölött azonban még adhat borravalót a vendég. Hangsúlyozta, a szervizdíj a vállalkozóé, a borravaló azonban a felszolgálónak, teljesen el kell különíteni a kettőt.

A minimálbér 15 százalékára lehet emelni a hivatásturisztikai rendezvényekre adható támogatás mértékét. Az állatkerti belépő esetében jelezte, hogy lényegében az szja-törvény módosításával egyértelművé teszik, hogy adómentesen adható mint béren kívüli juttatás.

Vizsgázniuk kell az idegenvezetőknek

Az idegenvezetési tevékenység kapcsán azért merült fel a szabályozás áttekintése, mert a piac nem szabályozott, sokkal több igazolvány van forgalomban, mint ahány idegenvezető. A jövőben rendszeresen vizsgázniuk kell az idegenvezetőknek.

Nagy Márton szerint életszerűtlen, hogy minden vendéglátóegység rendelkezzen parkolóhellyel, ezért ezt felülvizsgálják, és bizonyos esetekben mentességet kaphatnak a vendéglátóhelyek.

Két év múlva kezdődhet a reptérre vezető gyorsforgalmi út felújítása

Kivezetjük a légitársaságokat sújtó adót – mondta a szén-dioxid-adó eltörléséről, amit a reptér visszavásárlásával magyarázott, és azt tervezik, hogy felújítják a reptérre vezető gyorsforgalmit, ezt a kormány tervei szerint 2026-ban kezdhetik el. Ugyanakkor jelezte, hogy nem ez az utolsó csomag, amit elfogadtak, „mi is tanulunk”, jegyezte meg, hozzátéve, hogy egyre több olyan kihívással szembesülnek, ami miatt a turisztikai tanácsadó testület munkájára szükség van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.