Már hétfőtől olcsóbbá válik számos élelmiszer a boltokban

Harcba szállt a kormány az emelkedő élelmiszerárak ellen, ennek érdekében hétfőtől életbe lép az árrésstop, vagyis harminc termék esetében a kereskedői árrés nem lehet magasabb tíz százaléknál. Ennek a hatása azonnal érezhető lesz, számos élelmiszer olcsóbbá válik. A tejtermékek és a húsáruk esetében különösen szembetűnő lehet az árrésstop hatása: a tejfölt több mint kétszeres, a vajat és a gyümölcsjoghurtot közel kétszeres áron adták a kereskedők a beszerzési árhoz képest, de a karajnál és a tarjánál is ötven százalék feletti árréssel dolgoztak.

2025. 03. 14. 17:42
Illusztráció Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a kereskedelmi láncok képviselőivel folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, Orbán Viktor miniszterelnök kedden bejelentette, hogy a kormány az elszállt árak mérséklése érdekében március 17-étől harminc alapvető élelmiszer esetében árrésstopot vezet be. Ennek értelmében az árrés nem haladhatja meg a 10 százalékot, azaz a fogyasztói ár maximum ennyivel lehet magasabb a beszerzési árnál; azoknál a termékeknél, amelyeknél nagyobb az eltérés, a kereskedőknek árat kell csökkenteniük – írja a Világgazdaság.

A lépés a számokat látva egyértelműen indokolt. Ahogy korábban lapunk megírta, a kiemelkedően magas árrés különösen a tejtermékeknél szembetűnő.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai alapján idén januárban 

  • a tejföl esetében 128,9 százalékos volt az eltérés a beszerzési és a fogyasztói ár között, 
  • a gyümölcsjoghurtnál ez 87, 
  • a vaj esetében pedig 86 százalék. 

Azaz a tejfölt átlagban több mint kétszeres áron adták a boltok ahhoz képest, amennyiért vették, de a gyümölcsjoghurtért és vajért is majdnem a beszerzési ár dupláját kérték el. A gyümölcsöshöz képest a natúr joghurton alacsonyabb, de még így is 74,9 százalékos árrést alkalmaztak, a túrót pedig 69 százalékkal árulták többért az üzletek a beszerzési árhoz viszonyítva.

A tejtermékek mellett a különböző húsok esetében is megfigyelhető volt, hogy kiemelkedően magas árréssel dolgoztak az üzletek. A sertéshús kategóriában például

  • a combnál 14,3,
  • a karajnál 54,6,
  • az oldalasnál 25,
  • a tarjánál 48,9,
  • a sertészsírnál pedig 45 százalékos

átlagos januári árrés jött ki az AKI, a KSH és a piaci adatszolgáltatások számait alapul véve. Alapesetben az árrésszabályozás ezeknél a termékeknél a fogyasztói ár – arányaiban eltérő – csökkenését vonhatja maga után, ami keresletnövelő hatású lehet, ez pedig jó hír a hazai termelőknek és feldolgozóknak. Most – ellentétben az elhúzódó árstop idején lejátszódott folyamatokkal – az importtól sem tartanak a húsiparban, mert a kiskereskedőknek nem áll érdekükben az árak további letörése.

Az árrésstopba a csirkehúsok közül a mellfilé, a comb, a far-hát, a szárny és az egész csirke került bele, és a pulykamellfilé is érintett. 

A legnagyobb árrés ezek közül a far-hát után a második legkevésbé értékes részen, a kilónként 1120 forintért kínált csirkeszárnyon volt januárban, 42,5 százalék, míg a legértékesebb mellfiléken 10 százalék alatti, a csirkéén 5,8, a pulykáén 5 százalék, a far-hát pedig éppen 10 százalékos átlagos árréssel került a fogyasztókhoz januárban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.