Miután a kereskedelmi láncok képviselőivel folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, Orbán Viktor miniszterelnök kedden bejelentette, hogy a kormány az elszállt árak mérséklése érdekében március 17-étől harminc alapvető élelmiszer esetében árrésstopot vezet be. Ennek értelmében az árrés nem haladhatja meg a 10 százalékot, azaz a fogyasztói ár maximum ennyivel lehet magasabb a beszerzési árnál; azoknál a termékeknél, amelyeknél nagyobb az eltérés, a kereskedőknek árat kell csökkenteniük – írja a Világgazdaság.
A lépés a számokat látva egyértelműen indokolt. Ahogy korábban lapunk megírta, a kiemelkedően magas árrés különösen a tejtermékeknél szembetűnő.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai alapján idén januárban
- a tejföl esetében 128,9 százalékos volt az eltérés a beszerzési és a fogyasztói ár között,
- a gyümölcsjoghurtnál ez 87,
- a vaj esetében pedig 86 százalék.
Azaz a tejfölt átlagban több mint kétszeres áron adták a boltok ahhoz képest, amennyiért vették, de a gyümölcsjoghurtért és vajért is majdnem a beszerzési ár dupláját kérték el. A gyümölcsöshöz képest a natúr joghurton alacsonyabb, de még így is 74,9 százalékos árrést alkalmaztak, a túrót pedig 69 százalékkal árulták többért az üzletek a beszerzési árhoz viszonyítva.
A tejtermékek mellett a különböző húsok esetében is megfigyelhető volt, hogy kiemelkedően magas árréssel dolgoztak az üzletek. A sertéshús kategóriában például
- a combnál 14,3,
- a karajnál 54,6,
- az oldalasnál 25,
- a tarjánál 48,9,
- a sertészsírnál pedig 45 százalékos
átlagos januári árrés jött ki az AKI, a KSH és a piaci adatszolgáltatások számait alapul véve. Alapesetben az árrésszabályozás ezeknél a termékeknél a fogyasztói ár – arányaiban eltérő – csökkenését vonhatja maga után, ami keresletnövelő hatású lehet, ez pedig jó hír a hazai termelőknek és feldolgozóknak. Most – ellentétben az elhúzódó árstop idején lejátszódott folyamatokkal – az importtól sem tartanak a húsiparban, mert a kiskereskedőknek nem áll érdekükben az árak további letörése.
Az árrésstopba a csirkehúsok közül a mellfilé, a comb, a far-hát, a szárny és az egész csirke került bele, és a pulykamellfilé is érintett.
A legnagyobb árrés ezek közül a far-hát után a második legkevésbé értékes részen, a kilónként 1120 forintért kínált csirkeszárnyon volt januárban, 42,5 százalék, míg a legértékesebb mellfiléken 10 százalék alatti, a csirkéén 5,8, a pulykáén 5 százalék, a far-hát pedig éppen 10 százalékos átlagos árréssel került a fogyasztókhoz januárban.