Ezrével érkeznek a pályázatok a Kisfaludy-programba

Több tízezer kisebb szálláshely fogadja az utazókat a vidéki turizmusban, ahol a szolgáltatások korszerűsítésére, a szobák felújítására történelmi jelentőségű pályázati kiírás jelent meg június elején. A Kisfaludy-programban a kormány a családi és kisvállalkozásokat, a szobakiadó magánszemélyeket támogatja hatvanmilliárd forint keretösszegű pályázatával, amelyre egy hét alatt több mint tizenkétezren nyújtottak be igényt, legtöbben a húsz leglátogatottabb vidéki településről.

2020. 06. 13. 6:45
null
Már több mint 36,5 milliárd forintot igényeltek a legkisebb vidéki szállásadók Forrás: Kisfaludy2030 Zrt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A grandiózus Kisfaludy-program a magyar kormány legsikeresebb turisztikai ernyőprogramja, több, mára megvalósult fejlesztési eredménnyel az állami támogatással járó iparági beruházások és fejlesztések terén. Eddig több mint 670 vidéki panzió fejlesztése vagy bővítése valósult meg az országban a program pályázatain, amelyek közül egy másik, 55 milliárd forintos keretösszegből további 74, százszobásnál kisebb szálloda is támogatást kapott. – A Kisfaludy-programnak köszönhetően már az idén nyáron 510 megújult panzió várja a pihenni vágyókat. A panziófejlesztési programmal összesen mintegy kétezer újonnan létrejött szobával bővítjük a szálláshely-kapacitást az országban, mindemellett 4769 felújított szoba és 2451 új családbarát szolgáltatás fogadja a vendégeket a szezonban – mondta a Magyar Nemzetnek Horváth Péter. A Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy a 2017-ben indított fejlesztési programra a magyar kormány háromszázmilliárd forintot különített el, itthon soha nem állt még rendelkezésre ennyi pénz szálláshelyfejlesztésre.

Szobánként Egymillió

Horváth Péter felidézte: a nagyszabású program egyik utolsó lépeseként a kormány úgy döntött, hogy a turisztikai szektort további 150 milliárd forinttal támogatja. – Ehhez kapcsolódik az a jelenleg is nyitott pályázati konstrukció, amelyet hatvanmilliárd forint keretösszeggel a magán- és egyéb kategóriájú szálláshelyek számára hirdettünk meg június 4-től, az igényléseket pedig július 15-ig várjuk – jelezte a vezérigazgató. Ennek keretében szobánként egymillió forintot kaphatnak az üzemeltetők korszerűsítésére.

Már több mint 36,5 milliárd forintot igényeltek a legkisebb vidéki szállásadók
Fotó: Kisfaludy2030 Zrt.

A szakember elmondta: a kisebb egységekre szabott pályázati feltételek kialakítását, a keretrendszer célszámainak meghatározását a szakma bevonásával komoly kutatómunka előzte meg. – Január elsejétől a magyarországi szálláshelyeknek kötelező regisztrálniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba. A digitális adatszolgáltatás alapján a program indulásakor 28 ezer szálláshely regisztrálta magát összesen 55 ezer szobával ebben a szegmensben. Ha a szobánként elérhető egymillió forintos támogatással számolunk, az összes érintett szálláshely fejlesztésére elegendő lesz a meghirdetett keretösszeg – mondta, kiemelve, hogy nagy érdeklődés fogadta a kiírást, a program indulását követő egy hétben már 12 165 pályázat érkezett a magán- és egyéb szálláshelyek üzemeltetőitől. – Ez a pályázatok alapján összesen mintegy 37 796 szoba megújítását jelentheti. Egy hét alatt 37,5 milliárd forintnyi támogatási igényt regisztráltunk – jelezte a vezérigazgató.

Roham A támogatásért

Mint mondta, alátámasztja a fokozott piaci igényt az állami támogatással megvalósuló beruházásokra a vidéki Magyarországon, hogy a szálláshely-szolgáltatók közül a magán- és kisvállalkozóknak szóló pályázat megjelenése után rögtön több ezer piaci szereplő regisztrált újként az adatszolgáltató központba. Emellett a Kisfaludy-program ügyfélszolgálatán naponta több száz érdeklődőt fogadnak a pályázatok benyújtásával kapcsolatban.

– Ez egy történelmi jelentőségű támogatási lehetőség, amit az eddigi pályázati igények, a piaci szereplők visszajelzései is igazolnak. A vállalkozásoknak minden segítséget felkínálunk az eredményes pályázathoz: országosan húsz helyszínen hoztunk létre Kisfaludy-pontokat a Tourinform-irodák közreműködésével. Emellett az ügyfélszolgálatunkon a hét minden napján fogadják a jelentkezéseket, ahol távolról támogatni tudják a pályázati anyag beadását – sorolta az állami fejlesztőtársaság vezetője.

Hangsúlyozta, hogy a pályázat eljárása nagyon egyszerű. – Az elektronikus űrlap kitöltése nem több mint tíz perc, és nem szükséges hozzá professzio­nális pályázatírói szolgáltatást igénybe venni, elegendő, ha a vállalkozó megnézi a Kisfaludy-program weboldalán lévő néhány perces videót a lépésekről. Ha egy pályázó megfelel minden támogatási feltételnek, azaz legfeljebb nyolc szobával, vagyis 16 férőhellyel rendelkezik, és minden szükséges dokumentációt biztosít, minden esélye megvan az igényelt összegre – fogalmazott Horváth Péter.

Mint mondta, átlagosan 3-3,5 szobára nagyjából hárommillió forint körüli támogatást kértek eddig. A legtöbben Somogy megyéből, illetve a Balaton déli partjának környékéről nyújtottak be igényt: közel 2500-an, ez több mint 7500 szobát jelent. Veszprém megyéből is kiemelt az érdeklődés, onnan 1250 pályázatot nyújtottak be 3846 felújítandó szobával.

– Az eddig beérkezett kérelmek 42 százaléka a turisztikai szempontból húsz leglátogatottabb település közül érkezett, ami aláhúzza, hogy a Kisfaludy-program a vidék turizmusának különösen kedvező lehetősége. Az állami támogatás a színvonal jelentős emelkedéséhez járulhat hozzá – vélekedett, hozzátéve: a célok szerint a szolgáltató a támogatással a szezonalitás kedvezőtlen hatásait is csökkenteni tudja, ehhez olyan fejlesztéseket kell végrehajtani, amelyek a főszezonon kívül is vonzóvá teszik a szálláshelyet.

Lehetőség az előrelépésre

A vezérigazgató kiemelte: a pályázat július 15-i zárása után a nyertesek hamar hozzájutnak az igényelt összegekhez, amelyeket a nyár végéig minden érintetthez eljuttat az állami fejlesztő. Ennek köszönhetően már az idén megújulhat a vidéki szálláspiac színvonala a legkisebb méretű szereplők kínálatában az egész ország területén, hiszen az is feltétele a kiírásnak, hogy legkésőbb 2020. december 31-ig megvalósuljanak a beruházások – húzta alá Horváth Péter. – Arra biztatom a vállalkozókat, hogy éljenek a kivételes lehetőséggel, amely több mint egy hónapon át még elérhető, ezért nem szükséges elsietni a felkészülést – folytatta a vezető.

Azt javasolja, hogy a vállalkozók alaposan tanulmányozzák át a felhívást, tervezzék meg a beruházásokat, a pályázati anyag összeállításához pedig kérjék a program szakértőinek vagy a Tour­inform-irodák tanácsadóinak javaslatait. Hasznos tájékozódni a Kisfaludy-program honlapján vagy az ügyfélszolgálaton, azért is, mert a digitális felületen beküldendő pályázathoz utólag nem lehet pótlást benyújtani. A szakember szerint az is fontos, hogy a pályázatra azok a kis- és családi vállalkozások, magánszemélyek jelentkezhetnek, amelyeknek és akiknek 2019-ben már volt érvényes működési engedélyük.

– A Kisfaludy-programban a fejlesztés lehetőségét kínáljuk a szállásadóknak a vidéki Magyarországon, fontosnak tartjuk, hogy ők is tudjanak egyet lépni előre. Aki megfelel a kiírásnak és minden szükséges iratot benyújtott, meg fogja kapni a fejlesztési támogatást – húzta alá Horváth Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.