Lépések az újraindítás jegyében

A korábban megkezdett programok finanszírozása mellett jelentős többletforrásokkal támogatja a kormány az ország gazdasági teljesítményének a visszanyerését. Az otthonteremtéstől az adókedvezményekig igen széles a paletta a gazdaság-újraindítási akciótervben.

2021. 06. 26. 6:50
null
MN_Temp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újraindítás költségvetésének nevezte el a kormány a 2022-es büdzsét. A gazdasági növekedés felpörgetésére, a korábbi eredmények megőrzésére azonban már az idei költségvetés is hangsúlyt fektet. Ezért jött létre 2610 milliárd forintos kerettel a gazdaságvédelmi alap is. A költségvetés nemrégiben megszavazott módosításával pedig biztosítja a kormány a többletforrásokat, amelyeket a gazdaság-újraindítási akcióterv keretében használ fel az ország.

Mindez lehetővé teszi, hogy a többi között folytatódhatnak az Egészséges Budapest program fejlesztései, amelyek a fővárosi és a Pest megyei egészségügyi ellátást javítják. A vidék vonzerejét növelik a Magyar falu program beruházásai, míg a nagyobb települések versenyképességét a Modern városok program erősíti. A válságból fakadó nehézségek ellenére nem álltak le az útépítések, ahogy a vasúti fejlesztések sem. A Paks II beruházás folytatására is van pénz. Ez azért fontos, mert az erőmű hozzájárul a gazdaság hosszú távú versenyképességéhez az olcsó és kiszámítható villamos energia előállításával.

A kormány a konvergenciaprogramban összegezte, hogy a járványra tekintettel, a gazdasági kilátások romlása miatt milyen további intézkedésekről is döntött, amelyek már ezt az évet is érintik.

Így például az orvosok három lépcsőben jelentős béremelésben részesülnek, a fizetések 2021-től kezdődően három év alatt minden korábbinál nagyobb mértékben emelkednek.

Az iparűzési adó átmeneti jelleggel a felére csökkent, százmilliárd forintos kerettel pedig elérhető lett a kamatmentes gyorskölcsön. Az új építésű lakások értékesítéshez kapcsolódó áfa ismét öt százalékra csökkent, míg a gyermeket nevelő családok akár hárommillió forintos felújítási támogatást igényelhetnek, ahogy kedvezményes hitel is segíti az otthonok korszerűsítését.

A kisvállalati adó (kiva) egymil­liárd forint helyett már hárommil­liárd forintnyi bevételi határig választható, míg a Szép-kártya szociális hozzájárulási adóját a kormány december ­31-ig eltörölte, az alszámlák között pedig szabad lett az átjárás. Szintén segíti a vendéglátást és a turizmust, hogy az év ­végéig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni. A pénzügyi problémával küzdő vállalatok fizetési kedvezményben részesülhetnek, a kis- és közepes cégek pedig gyorsabb idő alatt kapják meg a visszaigényelt áfát. Kedvező az is, hogy a szociális hozzájárulási adó kedvezménye már háromhavi munkanélküliség után igénybe vehető a korábbi hat hónap helyett.

A kormány 2020 novemberétől a vendéglátásban és a szabadidő-ágazatban működő vállalkozásokat mentesítette a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, és bértámogatást nyújt a veszélyhelyzet végéig. Ez utóbbit kiterjesztette azokra a cégekre is, amelyeket az idén március­ban elrendelt korlátozások érintettek.

A konvergenciaprogramban a kormány felhívja a figyelmet arra is, hogy a költségvetési törvény módosítása többletforrást biztosít a többi között a felsőoktatási intézményeknek a PPP-konstrukciók kiváltására, a Széchenyi-kártya-programhoz kapcsolódó díjtámogatásra, valamint a Nemzeti Oltóanyaggyár költségeire is.

Mindezek az intézkedések azt a célt szolgálták, hogy tompítsák a válság hatásait, egyben visszalendítsék a gazdaságot a növekedési pályára. A sikeres oltási programnak köszönhetően feloldott korlátozásokkal az ország lépés­előnybe került. Az idei költségvetés 4,3 százalékos növekedési pályája minden bizonyára kedvezőbb lesz az előzetesen vártnál.

Nagy eséllyel meghaladja a gazdaság bővülése az 5,5 százalékot, így a jövő év elején megnyílik az út a családi adó-visszatérítés előtt is.

A 2022-es költségvetéssel jövőre folytatódik a gazdaság-újraindítás akcióterv is. Annak elemei több mint hétezermilliárd forinttal segítik majd, hogy visszatérjen a magyar gazdaság növekedési aranykora, amelyet a koronavírus-járvány tört meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.