Hétezermilliárd forintos injekció

A jövő évi költségvetés több mint hétezermilliárd forinttal támogatja a gazdaság újraindulását. Az eddig hozott intézkedések hatása is jelentős, ma már sorra javítják fölfelé az idei évre szóló növekedési előrejelzéseiket az elemzők.

2021. 06. 04. 6:30
null
Budapest, 2016. szeptember 10. Az újfajta húszezer forintos bankjegyek részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány elleni harc egészségügyi frontján a sikeres oltási programnak köszönhetően nyerésre áll Magyarország. A vírus a gazdaságot is megfertőzte, ezért átfogó intézkedések bevezetése vált szükségessé. Ezek voltak a gazdaságvédelmi lépések. Most már az a cél, hogy minél rövidebb idő alatt visszatérjünk a dinamikus növekedés pályájára. Ehhez a gazdaság-újraindítási akcióterv elemei adják a támaszt, amely megalapozza a jövő évi költségvetést is.

Most már ott tartunk, hogy egyre több szakértő jelzi, hogy a korábban vártnál is magasabb lesz az idei évben a magyar gazdasági növekedés. A kormány a bruttó hazai termék (GDP) 4,3 százalékos bővülésével számol, míg a különböző banki elemzők ettől nagyobb, akár a hét százalékot meghaladó ütemet is el tudnak képzelni. Sőt, még az Európai Bizottság is optimistábban látja a magyar gazdaság alakulását, azaz: nagyobb növekedést vár, mint a Pénzügyminisztérium.

Nyilván ez esetben senki nem bánja majd, ha nem a kormány várakozása teljesül. Ráadásul olyan időszakban javítják felfelé sorra a növekedési adatot, amikor még érezhetők a koronavírus-járványból fakadó válság hatásai.

 

 

Mindez nagyban köszönhető annak, hogy a járvány előtt erős állapotban volt a gazdaság, amely növekedési aranykorát élte. Másfelől arra is szükség volt, hogy időben megszülessenek a védekezés lépései. Az intézkedések kiemelt célja a munkahelyek megóvása volt. A többi között ezért vállalta át részlegesen – az érintett vállalati körben – a bérterheket az állam, és ezért engedte el több ágazatban a munkáltatói járulék megfizetését. Segített az is, hogy a munkavállalók járuléka jelentősen mérséklődött. Továbbá a munkaadók védelmében vállalati likviditást segítő kamat- és garanciatámogatott hitel- és tőkeprogramokat hirdetek meg.

Az új munkahelyek teremtése szintén elsődleges fontosságú, ezért a munkavállalóikat megtartó cégeknek technológiafejlesztésre, környezetvédelmi és energiahatékonysági beruházásra összesen több százmilliárd forintnyi keretösszeggel jelennek meg pályázatok. Továbbá a képzések tandíjainak 95 százalékát átvállalja az állam, az állást keresők pedig kamatmentes felnőttképzési diákhitelre jogosultak. Kiemelt intézkedésként említhető továbbá a vállalkozások és háztartások törlesztési terheinek enyhítése érdekében életbe lépett törlesztési morató­rium.

Emellett a lejáró gyed-, gyes-, gyet­ellátásokat meghosszabbították a veszélyhelyzet idejére, valamint 2021 februárjától elkezdődött a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

A kiemelt ágazatok védelméhez jelentős forrásokat költ el a kormány. Idetartozik a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a kreatívipar, a mezőgazdaság, az építőipar, a közlekedés és a logisztika. Ezeket az ágazatokat az elkövetkező időszakban is beruházási támogatási programokkal, kedvezményes hitelekkel, infrastruktúra-fejlesztések támogatásával és adócsökkentésekkel segíti az állam.

A koronavírus-válság kitörése óta meghozott intézkedések együttvéve soha nem látott mértékű ösztönző csomagot jelentenek, mindez a múlt évben két számjegyű visszaeséstől óvta meg a magyar gazdaságot, az idén pedig újra növekedési pályára állítja a teljesítményt.

Jövőre folytatódnak az adócsökkentések is, amelynek részeként például a béreket terhelő munkáltatói adóterhek 2022. július 1-jétől két százalékponttal tovább csökkennek. Kivezetik a szakképzési hozzájárulást, míg a szociális hozzájárulási adó kulcsa 0,5 százalékponttal kisebb lesz. A 25 év alatti munkavállalóknak pedig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Jelentős forrásokkal folytatódik a családok támogatása, valamint az otthonteremtési program is.

A 2022-es költségvetés összességében dinamikus, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A büdzsé a gazdaság újraindítását több mint hétezermilliárd forinttal támogatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.