Már pótolják a gazdák a járvány miatt eltolt gépbeszerzéseket

Nem tettek le a gazdák a beruházásokról a koronavírus-járvány ellenére sem: októberben húsz százalékkal több mezőgazdasági gépet helyeztek forgalomba az egy évvel korábbihoz képest, a kilábalás pedig várhatóan év végéig sem torpan meg.

Nagy Kristóf
2020. 11. 06. 6:55
null
A járvány sem tántorította el a termelőket: a gazdák csak elhalasztották a traktorbeszerzéseket Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább élénkült októberben a mezőgazdasági gépek forgalma, a gazdák most pótolják tervezett beszerzéseiket.

Országszerte húsz százalékkal több új traktort és tizenhét százalékkal több mezőgazdasági pótkocsit helyeztek forgalomba a hónap során a tavalyi év azonos időszakához képest

– összegezte a DataHouse eladási adatai alapján az Agroinform.hu mezőgazdasági portál.

Az októberi adatokból a szakértők arra következtetnek, hogy a traktoreladások száma év végére eléri a tavalyi, több mint háromezres szintet. Csak októberben több mint 250 mezőgazdasági nagygépet helyeztek forgalomba.

A járvány sem tántorította el a termelőket: a gazdák csak elhalasztották a traktorbeszerzéseket
Fotó: Teknős Miklós

Továbbra is a nyolc tonnánál nagyobb traktortípusokból fogyott a legtöbb, így az idei év eddigi részében a teljes eladások 56 százaléka ebben a szegmensben zajlott. A népszerű márkák között átrendeződés ment végbe, de továbbra is a John Deere tudhatja magáénak az eladások közel negyedét.

Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője az adatok alapján rámutatott: a két eltelt őszi hónap során már nyoma sem volt a korábbi óvatosságnak.

A felpörgött traktoreladások hatására a piac jórészt ledolgozta a járvány okozta hátrányt.

Az augusztus végén a 2019. azonos időszakához képest még tízszázalékos elmaradást mutató eladások október végére három százalék körüli szintre közelítették meg a tavalyi szintet.

Tavaly rekordot döntött a mezőgazdasági gépek piaca. A gép- és alkatrészforgalom 2019-ben meghaladta a 236 milliárd forintot. Az előző évek tendenciáihoz képest azonban

a keresletet 2019-ben már a különböző támogatások helyett sokkal inkább a szakmai szempontok és a tényleges igények hajtották.

A múltévi lendület ez év elején is kitartott,

az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások mintegy 93 milliárd forint értékben vásároltak 2020 első felében új mezőgazdasági gépeket,

ugyanakkor a márciust követő időszakban a tervezett beszerzéseket átmenetileg elhalasztották az agrárium szereplői a vírus miatt.

Nem érinti a gazdák munkáját a kijárási korlátozás

Továbbra is korlátozások nélkül végezhetik el az őszi mezőgazdasági munkákat a termelők, őket nem érintik a november 4-től bevezetett kormányzati intézkedések. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra emlékeztetett, a kijárási korlátozás szerint éjfél és reggel öt óra között mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivételt jelent a munkavégzéshez köthető lakhelyelhagyás, amely természetesen a termelőkre is érvényes.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.