Meg se kottyant az államnak 1200 milliárd forint

Az adóbevételek alakulása bizonyítja, hogy egészen kiemelkedő lehetett volna az idei esztendő.

2020. 12. 27. 6:55
null
Debrecen, 2019. december 14. A 2019. év végén a Magyar Nemzeti Bank befejezi a bankjegyek korszerûsítését. A biztonsági elemek,- hologram fólia, színváltó nyomat, biztonsági szál, metszetmély nyomtatás, illeszkedõ jel, vízjel, vakjel mellett megtartva a több évtizedes grafikai tradiciókat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy gazdaság teljesítményét megannyi mutatóval lehet szemléltetni, ezek egyike az adóbevételek alakulása. A pörgő gazdasági viszonyok, az emelkedő bérek, a gyarapodó befektetések szükségképpen és adott esetben látványosan növelik a bevételi rubrikákba kerülő számokat – ezzel szemben az adóemelések sokszor éppen stagnáló vagy csökkenő értékeket eredményeznek.

Ha innen nézzük, kifejezetten érdekes lehet az a pénzügyminisztériumi statisztika, amely az esztendő tizenegy hónapjának pénzügyi adatait foglalja össze. Ebből sok egyéb mellett kiderül, hogy a hat legfontosabb köztehertípusból – vagyis a társasági és a jövedéki adóból, az áfából, a személyi jövedelemadóból, a járulékokból és a cégek által fizetendő szociális hozzájárulási adóból –

november végéig megközelítőleg 12 600 milliárd forint érkezett az államkincstárhoz.

Az összeg elképzelhetetlenül nagy, némi összehasonlítással azonban könnyen megítélhető a jelentősége. Először is fontos viszonyítási pont a tavalyi időszakos adat, amely szerint január eleje és november vége között – kerekítve – 12 400 milliárd forintra tett szert az állam a hat nagy adóból. Idén tehát majdnem 180 milliárd forintos emelkedés mutatható ki az összesített tizenegy havi bevételnél.

Ömlött az adó az első tizenegy hónapban
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A két szám összehasonlítása azonban önmagában nem ad megfelelő képet. Míg a tavalyi év a töretlen fellendülésé volt, addig idén év elején betört Magyarországra a koronavírus, a gazdasági következmények pedig azonnal és kíméletlenül éreztették hatásukat. Már márciusban számos gyár leállt, lényegében vendég nélkül maradt a turizmus és a vendéglátás, a visszaesés jelei mutatkoztak a kereskedelemben. A nyári szabadabb időszakot ősszel újabb korlátozás, télen újabb kijárási tiltás követte, annak minden gazdasági hatásával együtt. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a kormány – a károkat enyhítendő – több időszakos és állandó adócsökkentő intézkedésről is határozott, ilyen volt egyebek mellett a tavaszi négy hónapos adóelengedés, és a szociális hozzájárulási adó mérséklése. Mindent egybevéve, idén a tervezettnél 1200 milliárd forinttal kevesebb közterhet fizettek be a vállalkozások, a lakosság és a családok.

A gazdaság leállásai, ahogy az adómérséklések is, érdemi adókieséssel jártak.

Az, hogy idén mégis majdnem 180 milliárd forinttal több adó folyt be, mint tavaly, arra enged következtetni, hogy stabil lábakon áll a magyar gazdaság, amelynek kiemelkedő éve lehetett volna az idei, ha nem sújt le a vírus okozta válság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.