Munkahelyek menekülnek meg az áfacsökkentéssel a vendéglátásban

Jelentős mentőövet dob a kormány a bezárt melegkonyhás étkezőhelyek üzemeltetőinek, hogy túléljék a korlátozások időszakát.

Thurzó Katalin, Gulyás J. Attila
2020. 11. 13. 14:52
null
A pénzügyi szektorban voltak a legmagasabbak a keresetek, a vírus miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátásban a legalacsonyabbak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy örömmel üdvözöljük a kormányfő bejelentését az áfacsökkentésről! Meghatározó, hogy a korlátozások szerdai életbe lépése után ilyen gyorsan döntöttek a válságba került vendéglátóipar legfontosabb kéréséről, amit a szakmai szervezetek egységesen képviseltek. Az intézkedés hatalmas megkönnyebbülést hoz az éttermek, melegkonyhás étkezőhelyek üzemeltetőinek az egész országban, akik a járvány miatt ebben az évben elvesztették forgalmuk jelentős részét.

A kedvezményes áfa mentőöv, kapaszkodó, munkahelymegtartó erő az újraindulásig

– jelentette ki a Magyar Nemzetnek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a péntek reggeli bejelentésre.

Eszerint Orbán Viktor azt közölte, hogy legújabb döntése szerint

öt százalékra csökkentik az elvitelre készülő ételek 27 százalékos áfáját.

A döntést Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatára hozta meg a miniszterelnök.

Pusztító járvány. Munkahelyek ezrei bizonytalanodtak el a vendégek elmaradása miatt Fotó: Bach Máté

Mély vízből a felszínre

– A járványügyi korlátozások miatt elbúcsúzhatunk a klasszikus év végi szezontól, a helyben fogyasztást biztosító vendéglátóhelyeket be kellett zárni harminc napra, ami hosszabbodhat. A korlátozott időszakra a kormány meghagyta a lehetőséget az elviteles ételek rendeléséből származó bevételszerzésre, vagyis már a bezáráskor biztosította a túlélés lehetőségét, ám a várható költségek miatt többen nem tudtak volna élni a lehetőséggel. A dolgozók megtartása továbbra is a legégetőbb dilemma maradt a munkaadóknak – mondta az ipartestület elnöke. Kovács László kiemelte:

a kiszállított ételek áfájának nagyarányú csökkentése sorsdöntő támogatással ér fel.

– Ezzel lehetőséget kaptak a szektor kisvállalkozásai, hogy megtarthassák az évek óta alkalmazott, bejáratott kollégákat, a még meglévő csapattagokat. A kedvezményes forgalmi adóval kevesebbe kerül majd a napi működés, amivel életben maradhatnak a kevésbé tőkeerős, családi vállalkozások is. A csökkentett költségek mellett a vendéglátósok kitarthatnak a turizmusválságban, együtt készülhetünk a vakcina utáni időkre – jegyezte meg a szakember.

Összefogott az iparág

Felidézte, kedden a szakmai szervezetek sürgős levélben fordultak a kormányhoz, hogy a vakcina utáni piaci újraindulásig kérjék az elviteles ételek adócsökkentését, ami a szektor további terveihez lényegi tényezővé vált. – Az áfakülönbözet olyan kapaszkodóval ér fel, amiből fejleszteni lehet, és a tavaszi hirtelen helyzethez képest jobban rá tudnak készülni a piaci szereplők az elviteles szolgáltatásra. Mint mondta, a vendéglátósok így saját hatáskörben, az üzlet alkalmazottjával, külsős kiszállítók nélkül szervezhetik meg a rendelések kiszolgálását.

A munkaadók nem lesznek kiszolgáltatva, nem kényszerülnek áremelésre vagy az éttermi állomány további szűkítésére

– mondta Kovács László.

Jelezte: biztatóan fogadják a pozitív döntést a mostanra erejük végére ért, kevésbé derűlátó vendéglátósok is, akik december elejéig alakítják ki további üzletpolitikájukat. Vagyis arról döntenek, hogy tavaszig leállnak-e és elküldik a dolgozókat, vagy vállalják az ünnepi szezonban a további termelést, a lakossági kereslet kiszolgálását. Sokakat befolyásol majd ez a költségcsökkentő intézkedés – fűzte hozzá az ipartestületi elnök.

Jön az adócsökkentések csomagja

Orbán Viktor az interjúban azt is jelezte, hogy

egy gazdasági növekedési akcióterv készül, ehhez egy munkacsoport azokat a hosszabb hatású és hosszabb távon érvényes, alapvetően adócsökkentésről szóló döntéseket dolgozza ki, amelyekkel újra lendületbe akarják hozni a gazdaságot.

– A kormány most sem adja fel a munkaalapú gazdaság filozófiáját, ezért a vállalkozásokat kell abba a helyzetbe hozni, hogy megtarthassák a munkaerőt és fejleszthessenek új emberek felvétele érdekében – jelentette ki a miniszterelnök.

Üdvözli a döntést a szállodaszövetség

– Nagyon örülünk a kedvezményes áfának, jó néhány, veszteséges pénzügyi helyzetbe került vendéglátós kilátásait mentheti meg ez az adócsökkentés.

Külön jelentősége van, hogy gyorsan, hatékonyan döntött a kormány,

még a korlátozási időszak elején. Nagyon jó döntés született, amivel a legnehezebb helyzetben érkezik konkrét segítség a cégeknek – reagált a bejelentésre a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Az áfacsökkentés legjelentősebb következménye az lesz, hogy még egy kis lélegzethez jutnak az érintett munkaadók, akik így az újabb leállás okozta forgalomkiesés következtében nem kényszerülnek utcára tenni a dolgozókat.

Minden szakemberre, gyakorlott munkavállalóra szükségünk lesz az ágazat újraindításánál – emelte ki a szállodaszövetség vezetője.

Három kívánság

Flesch Tamás úgy fogalmazott: három kívánságuk közül az egyik már teljesült az áfacsökkentéssel, de még azt is szeretnék elérni, hogy a további kormánytámogatások közül a vendéglátásban, illetve a több más szolgáltató területen felajánlott bértámogatást a szálláshelyek üzemeltetői is kapják meg.

– Kértük a kormánytól, hogy terjesszék ki azt a harmincnapos lehetőséget a szálláspiaci szereplőkre is, amit a bezárással együtt jelentettek be. Eszerint az állam a bezárás idejére megtéríti a bérek ötven százalékát, illetve a járulékokat, ha cserébe az üzlet vállalja, hogy nem küldi el a dolgozót – idézte fel.

Kell a szakértelem. Az újranyitás után is maradnak a fokozott intézkedések a szálláshelyeken Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba

– Ha ebben is a vállalkozások javára döntene a kormány, az kiteljesítené ezt a kört, és újabb nagy lépés lenne ezen a területen is, hiszen már hónapok óta mínuszosak a szolgáltatóhelyek, és vidéken sem mindenütt hozott nagy bevételt a nyári forgalom.

Minden kategóriájú szálláshely-szolgáltatónál volna helye a bértámogatásnak.

Ez az engedmény még szélesebb kört érintene, mint az elmaradt foglalások nyolcvanszázalékos megtérítéséről szóló támogatás, amit az érintettek szintén jelentős gesztusként fogadtak – jegyezte meg Flesch Tamás.

Vidéken is üdvözlik a döntést

Kertész Rezső, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) somogyi elnöke szerint jó helyre dobta a mentőövet a kormány.

- Egyértelmű segítség a még nyitva maradt balatoni vendéglőknek, amelyek ételkiszállítással is foglalkoznak. Örülök, hogy

gyorsan reagáltak a nagy bajba jutott vendéglátóipar segítségkérésére

- fogalmazott a somogyi vendéglátósok érdekképviselője.

Legfeljebb házhoz rendelve lehet élvezni a professzionális kínálatot. A magyar borok karácsonyi ajándékként is megállják a helyüket Fotó: Magyar Nemzet

Vágó Péter, a Veszprém megyei Kisosz-elnöke hasonlóképp ítéli meg az intézkedést, ami szerinte gyors és nagyon szükséges lépés volt.

- Az áfacsökkentésről szóló döntést részletező rendeletet még várjuk, amiből kiderülnek a pontos feltételek. Megjegyzem, morognak a könyvelők, mert jelentős plusz munkát ad nekik, hogy a hónap közepén meg kell bontaniuk az áfát – közölte az elnök, aki szerint biztató a kormány hozzáállása. – Bízom benne, hogy ennek lesz folytatása,

a kormány a segítő hozzáállással, közös megoldáskereséssel adja meg a gondjainkra a válaszokat

- fűzte hozzá a Veszprém megyei vendéglátósok képviselője.

Balatonon kevesen rendelnek

Csapody Balázs, a balatonszemesi Kis tücsök vendéglő tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke megkeresésünkre úgy nyilatkozott: kedvező a döntés azok számára, akik meg tudták tartani az ételkiszállítás profilját.

- Mindenképpen pozitív, piacerősítő hatású valamennyi olyan intézkedés, ami a vállalkozások terheit mérsékli. Ezzel együtt a balatoni térségben kisebb súllyal nyom a latba az elviteles lehetőséggel járó kiadások csökkenése, a hét tóparti város jelenleg is nyitva tartó tíz üzletének elenyésző arányában érhető el ez a szolgáltatás – jelezte a szakember.

 

Jelentős segítséget nyújt a bérek kifizetéséhez az állam

Akár a minimálbér összegének másfélszeresét, vagyis a bruttó 241,5 ezer forint támogatást is igényelhet alkalmazottja bérének kifizetéséhez az a munkáltató, amelynek fel kellett függesztenie működését a járvány megfékezésére hozott korlátozások miatt. Az állami segítség akkor igényelhető, ha a kényszerszünet alatt nem bocsájtja el munkavállalóját, és kifizeti havi bérét is. Emellett a kormány november hónapban elengedi a munkáltatói járulékokat is. Az állami támogatás 170 ezer vendéglátás területén , és mintegy 30 ezer szálláshely-szolgáltatásban dolgozó alkalmazottat érint. (MN)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.