Pünkösdre többet vásároltunk, mint húsvét előtt

Régen érezhette úgy magát a vásárló az áruházak környékén, mint ahogy május utolsó napjaiban, főként pénteken és szombaton kora estig, amikor az élelmiszer- és iparcikk-értékesítésben újra az ünnepekkor jellemző lendület irányába mutatott a fogyasztás mérlege. A kereskedelmi szövetség friss, vasárnapi összegzése biztató alapot ad a bő hónapja megbicsaklott bolti forgalom további alakulásához: a költekezés megtorpanása után egyre veszít erejéből a járványhatás, és újra vásárlókkal töltődnek az üzletek. Megtudtuk: a pünkösdi hosszú hétvége előtt arányaiban sokkal többet és nagyobb összegekben vásárolt a lakosság, mint az áprilisi húsvétot megelőző napokban.

2020. 06. 02. 5:55
null
A korábbi felhalmozások után mostanra kezd visszaállni a kiskereskedelmi forgalom Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zsúfolt élelmiszerüzletek alapján láthatóan felkészült a lakosság a pünkösdi hosszú hétvégére, amikor vasárnap és hétfőn egész nap zárva lesznek a boltok, kivéve a rendeltetésük folytán ünnepnapon is működő egységek, mint például az üzemanyag-töltőállomások, a repterek vagy a pályaudvarok boltjai, az újságosok, virágboltok. Megtudtuk: az elmúlt napok gyors összesítése szerint meghatározó volt az utolsó májusi hét, amikor újra kedvező irányba fordult a boltok forgalma, miután kiböjtölték a kora tavaszi roham polcritkítása után kényszerűen takaréklángra kapcsolt fogyasztás hiányait.

Kedvezőbb körülmények

– A korábban szokatlan járványügyi intézkedések folyamatos nyomást gyakoroltak a családok, idősebbek mindennapjaira, ezzel együtt a sikeres időszak alapján elmondhatjuk, hogy megérte igazodni a közösen vállalt, felelősségteljes korlátozások előírásaihoz. Továbbra is megfontoltan, de korlátok nélkül immár új fejezetet nyit a lakosság a fogyasztásban. Kedvező kép mutatkozik: a friss tapasztalatok már azt mutatják, hogy a trendforduló esélyével országosan sokkal több vásárló kereste fel az élelmiszer-kereskedőket, mint áprilistól mostanáig: a bátrabb költekezés, a darabszámra megugrott iparcikkeladás pünkösd után is lendületesebb keresletet hozhat – mondta a Magyar Nemzetnek vasárnap Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára rámutatott: az erős csütörtöki eladásokat megugorva a hosszú hétvége előtti pénteken érte el a csúcsot az élelmiszer-értékesítés forgalma. A forgalom alakulását az is befolyásolhatta, hogy szombaton a legtöbben elutaztak a belföldi pihenőhelyekre, vidéki nyaralóba, illetve a 65 év felettieknek fenntartott délelőtti idősáv miatt sokan a korábban szombatonként esedékes bevásárlásokat is péntekre szervezték át.

A korábbi felhalmozások után mostanra kezd visszaállni a kiskereskedelmi forgalom
Fotó: Mirkó István

Biztató kezdet a nyári időszakra

A főtitkár felidézte: idén húsvétkor az előző évekhez képest jóval visszafogottabb volt még a tipikus ünnepi élelmiszerek értékesítése is, ami nem rázta meg a kereskedőket, mivel általánossá vált, hogy a kijárási korlátozások betartása az elsődleges. Emiatt a vásárlók csak a legszükségesebb esetekben keresték fel a boltokat, mivel a kezdetben felhalmozott otthoni élelmiszerkészletek sem fogytak ki. A költekezés egészen május első feléig általánosan csökkent. Miután vidéken enyhültek a korlátozások – noha eleinte lassan tértek vissza a vásárlók –, már van alapja a bizakodásnak – mondta Vámos György.

Kiemelte: a héten fordulat állt be: magasabb fokozatra kapcsoltak az élelmiszer-kereskedelem és az egyes iparcikkek eladásai, és összességében a húsvétot követő fogyasztói hangulat is számottevően javult, ami az áruházakon kívül a szálláshelyeken is ezekben a napokban jelentkezik először. – Ugyan a kedvező irány még nem általános, az ünnepek idején egyébként is jellemző élénkülés is jelen volt az elmúlt napokban, különösen csütörtöktől. A lakosság költekezése erősebb lett, és kedvező, hogy a húsvéti forgalomhoz képest a mostani pünkösd előtti értékesítés már sokkal élénkebbre sikerült a boltokban – hangsúlyozta.

Kikerülnék idősávjukat a 65 év fölöttiek

A szövetség főtitkára arról is említést tett, hogy mind a húsvét, mind a pünkösd előtti lakossági beszerzéseknél egyértelműen látszott az is, hogy a 9–12 óráig tartó korlátozáshoz a vásárlóknak már egyre nehezebb alkalmazkodniuk. A nyugdíjasok közül egyre többen például a háromórás szakaszon kívül is szívesen mennének vásárolni, a családosoknak pedig a hétköznapi szokásaikat is át kellett alakítaniuk, ami nem működik hosszabb távon. – Az intézkedés szükséges volt és elérte küldetése sikerét. Azonban mostanra a kereskedelem szereplői és maguk a vásárlók is meghatározó részben már annak a pártján vannak, hogy aktuális lehet az időkorlátozás visszavonása – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.