Újabb támogatások jöhetnek ősszel

A közjegyzői díjak csökkentése, a munkahelyvédelmi támogatások meghosszabbítása és újabb, a gazdaság és a vállalkozások talpra állását segítő intézkedések bevezetése is szerepel azok között a javaslatok között, amelyekről még augusztusban egyeztet a kormány a szociális partnerekkel. A vállalatok átfogó iránymutatást kapnak, amivel mérsékelhetők a károk, ha a járvány terjedése ismét gyorsulna. Ősztől rugalmasabb lesz az otthoni munkavégzés bevezetése is.

Nagy Kristóf
2020. 08. 14. 7:34
null
Ha a járvány terjedése felgyorsul, a ruházati üzleteknek jelentős forgalomcsökkenésre kell számítaniuk Fotó: Bach Máté Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb korlátozással, így kisebb gazdasági károkkal járhat a járvány várható őszi második hulláma, ugyanakkor további támogatások szükségesek a munkahelyek megtartásához és az egyes komolyabban érintett ágazatokban működő kisebb vállalkozások talpon maradásához – vélik egybehangzóan a Magyar Nemzet által megkérdezett munkáltatói képviseletek. A gazdasági szereplők abban is egyetértenek, hogy mindenki tanult a koronavírus okozta helyzetből, így az esetleges második hullámot már kisebb károk mellett lesznek képesek átvészelni a vállalkozások.

– Több javaslatunkat is mérlegeli a kormány, amelyek között aprónak tűnő, ám érdemi segítséget jelentő intézkedések és az állami támogatás meghosszabbításával kapcsolatos kérések is megtalálhatók. A munkáltatói, munkaadói érdekképviseletek és a kormány augusztus második felében folytatja az egyeztetéseket a járvány okozta kedvezőtlen hatások mérsékléséhez szükséges egyéb intézkedésekről – mondta megkeresésünkre Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára példaként említette, hogy a közjegyzői díjak tavaly júniustól jelentősen megemelkedtek. A VOSZ javaslatai között szerepel a díjak csökkentése, amelyre nyitottságot mutattak az érintett minisztériumok is. A főtitkár szerint ez azért is segítséget jelent sokaknak, mert a lakossági hitelezés felpörgött az elmúlt időszakban. A vállalkozókat érintő, várható könnyítések közül kiemelte továbbá a már elnyert közbeszerzések előre hozott fizetési ütemezését, amelyre szintén nyitott a kormány.

Ha a járvány terjedése felgyorsul, a ruházati üzleteknek jelentős forgalomcsökkenésre kell számítaniuk (Fotó: Bach Máté)

Perlusz László ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi, optimista forgatókönyvekhez képest a gazdaság helyreállása lassabb folyamat lesz. Ezért mind a munkáltatók, mind a szakszervezetek javasolják a munkahelyvédelmi bértámogatás, tehát a csökkentett munkaidő mellé járó állami kiegészítés meghosszabbítását jövő év elejéig. Az állami segítséget egyelőre augusztus 31-ig lehet igényelni, s három hónapig jár. A főtitkár rámutatott, sok cég a munkahelyvédelmi támogatás miatt nem vált meg alkalmazottjától, ám az állami segítségnyújtás lejártát követően az érintett vállalkozások többsége már nem tudná elkerülni a leépítéseket. Ráadásul az intézkedésekre fenntartott pénzügyi keret nagyjából fele még rendelkezésre áll.

– Várhatóan nyár végétől, ősz elejétől lesz elérhető az a gyakorlati összefoglaló kiadvány, amely a járvány elleni védekezéshez, valamint a komolyabb egészségügyi és gazdasági károk elkerüléséhez nyújt iránymutatást a vállalkozásoknak. Szintén ősszel születhet döntés a Munka törvénykönyvének módosításáról, rugalmasabbá téve a távmunka szabályozását, megkönnyítve az otthoni munkavégzés lehetőségét. Ezt a lépést a szakszervezetek és a munkáltatók egyaránt támogatják – hangsúlyozta Perlusz László. Hozzátette, a vállalati szféra nagyobb része optimista, a járvány megjelenése alatt megszerzett tapasztalatok pedig hozzájárulnak a nagyobb gazdasági károk elkerüléséhez.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Magyar Nemzetnek azt emelte ki, hogy az egyes iparcikkeket, ruházatot árusító üzletek újabb jelentős forgalomcsökkenésre számíthatnak, ha a járvány terjedése ismét felgyorsul. A kereskedelemben a csökkentett munkaidős foglalkoztatás nem elegendő, ha be kell zárnia egy-egy üzletnek, ezért további, területenként célzott segítségre lenne szükség. Hozzátette, a kiskereskedelem összességében a vártnál gyorsabban túljutott a mélyponton, az alkalmazotti létszám a korlátozások végével elkezdett visszaépülni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.