Válságkezelés a nagyváradi egyetemen

Tetemes adósság, hiányosságok és szabálytalanságok a magyar állam által finanszírozott intézményben.

2015. 11. 23. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős anyagi gondokkal küszködik az 1989-es rendszerváltás után Romániában elsőként alapított önálló magyar felsőoktatási intézmény. A Tőkés László volt királyhágómelléki református püspök által 1990-ben létrehozott Sulyok István Református Főiskola jogutódjának számító nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) tapasztalható hiányosságok és szabálytalanságok átfogó vizsgálatok után, októberben kerültek nyilvánosságra. A PKE stratégiai irányító és ellenőrző testületeként működő alapítók tanácsa az átvilágítás nyomán az elmúlt évi gazdálkodásban és pénzügyvitelben bukkant rendellenességekre, mindemellett az utóbbi évek folyamán a tanintézet jelentős adósságokat is felhalmozott. Kiderült, a gondok régebbi keletűek, emiatt az alapítók az aggasztó helyzet tisztázására már idén tavasszal külső könyvszakértői kivizsgálást rendeltek el. Sőt a hiányosságok észlelése nyomán az erdélyi magyar felsőoktatásra szánt magyar állami támogatásokat kezelő Sapientia Alapítvány átvette a PKE pénzügyi tevékenységének ellenőrzését, és ettől a tanévtől a magyar állami pénzeket csak az alapítvány jóváhagyásával költheti el a nagyváradi egyetem.

Az 1999-ben alakult, a bukaresti oktatási minisztérium szakhatósága által 2008-ban akkreditált intézmény nem közölt részleteket a válság pontos okairól. Viszont a Krónika erdélyi napilap birtokába került adatok szerint az egyetem az elmúlt hat évben mintegy 245 millió forintnak megfelelő adósságot halmozott fel. A lap úgy tudja, a költségvetési hiány jelentős részét az okozta, hogy a tanintézet tizennégyszer pályázott a Magyarország–Románia Határon átnyúló együttműködési program (HURO) keretében, ezek a projektek pedig pénzügyi szempontból ráfizetésnek bizonyultak. A pályázatokon való részvételhez szükséges önrész fedezésére az egyetem hitelt vett fel az OTP Romániától, a HURO-projektek késedelmes elszámolása miatt azonban nem tudta tartani a kölcsön visszafizetésére vállalt ütemtervet. De nemcsak a bankkölcsön törlesztése okozta a hiányt a tanintézet költségvetésében, hanem az is, hogy a kiadások meghaladták a bevételeket; 2012-ben a legnagyobb mértékben, 110 százalékkal. Mivel a román állam a mai napig nem szállt be az önálló erdélyi magyar felsőoktatás finanszírozásába, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemhez hasonlóan a PKE jövedelmében is a magyar állami támogatás jelenti a legnagyobb tételt. Lapunk úgy tudja, a nagyváradi egyetem 2009-ben mintegy 210 millió forint támogatást kapott a magyar államtól, a finanszírozás pedig 2011-től napjainkig évi mintegy 660 millió forintra nőtt. Különben a tanintézet jövedelmének több mint nyolcvan százalékát a külső finanszírozás teszi ki, az adományok és a gazdasági tevékenységből származó jövedelem pedig a bevétel kevesebb mint egy százaléka alatt marad.

A partiumi egyetem rektora, helyettese és gazdasági igazgatója az intézmény gazdálkodásában és pénzügyvitelében feltárt hiányosságok és szabálytalanságok miatt a hónap elején felajánlotta lemondását. Múlt heti ülésén a PKE szenátusa elfogadta a vezetők lemondását, továbbá elkötelezte magát a kialakult gazdasági helyzet következetes kezelése mellett. A szenátus közölte, az egyetem elfogadott költségvetése biztosítja az oktatási és kutatási tevékenység zökkenőmentességét, valamint az intézmény pénzügyi kötelezettségeinek maradéktalan teljesítését. Pálfi József, a szenátus elnöke szerint a történtek nem befolyásolják a PKE működését, és költséghatékonysági tervet dolgoztak ki a helyzet orvoslására.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egyébként Mesterházy Attila MSZP-s képviselő interpellációjára november elején úgy válaszolt: a PKE gazdálkodásában feltárt hiányosságok nem érintik a magyar költségvetési forrásokat, mivel „azok szabályosan, időben és teljes körűen lettek elszámolva”.

– A hiányosságok az említett egyetem fenntartható működésére vannak kihatással – közölte Semjén, hozzátéve: a váradi egyetem fontos pillére a külhoni magyarok felsőoktatási rendszerének, és a mindenkori oktatási-tudományos feladatokon túl a jövőben is stratégiai fontosságú szerepet tölt be a magyar nemzetpolitikában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.