Vár az ezeréves határnál

Közadakozásból építik újjá a történelmi magyar országhatárnál található Rákóczi-várat Erdélyben.

2016. 06. 20. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hatéves engedélyeztetési eljárás után megkezdődtek a Rákóczi-vár újjáépítésének előkészületei a történelmi Erdély egyik legkeletibb településén, Gyimesbükkön. A közel négyszáz éves létesítmény helyreállítása régóta aktuálissá – egyben sürgetővé – vált, hiszen a XX. században egyetlen követ sem javítottak ki a műemléken, amelynek falai erőteljesen romlani kezdtek. Az őrtoronynak mára csak a romjai maradtak meg, és jóformán csak az a lépcsősor emlékeztet az építményre, amely a Tatros folyó völgyéből kiemelkedő 30 méter magas sziklateraszra vezet. A történelmi magyar országhatárnál található, 1626 körül Bethlen Gábor erdélyi fejedelem által építtetett, majd a XVIII. század elején II. Rákóczi Ferenc fejedelem által megerősíttetett vár újjáépítését a Gyimesbükkért Egyesület tagjai kezdeményezték évekkel ezelőtt.

Csakhogy egyáltalán nem bizonyult zökkenőmentesnek a történelmi Erdély és Moldva határán a gyimesi kereskedelmi útvonal felügyeletét mintegy háromszáz éven át szolgáló őrtorony megmentését célzó igyekezet. Bár kitartó meggyőzőmunka után sikerült elnyerni a többségében csángók lakta – a romániai megyék 1968-as megrajzolásakor a moldvai Bákó megyéhez csatolt – székelyföldi település román vezetésű önkormányzatának támogatását, egy évvel ezelőtt pedig már a régészeti feltárás is befejeződött, a bákói hatóságok állandóan találtak kivetnivalót az újjáépítést célzó dokumentációban. Emiatt Deáky Andrásnak, a Gyimesbükkért Egyesület elnökének sokáig az volt a meggyőződése, egyesek megpróbálják hátráltatni a magyar műemlék felélesztését.

Idén májusban azonban a szakhatóságok végre kibocsátották az építési engedélyt, így elhárult az akadály az újjáépítés megkezdése elől. A régészek már elhordták a felgyülemlett hordalékot és földet a helyszínről, így a vár megmaradt romjai teljes terjedelmükben láthatóvá váltak. Az őrtorony újjáépítésének terveit a bécsi levéltárból beszerzett dokumentáció alapján Esztány Győző csíkszeredai építész készítette el, akinek a XIX. századból fennmaradt felmérések, alaprajzok, lelkes helyi civilek által összegyűjtött információk és képes anyagok, valamint régi képeslapok és fotók alapján sikerült hitelesen rekonstruálnia a várat. A szakember az Erdélyi Napló hetilapnak elmondta, a kétszintes, kőépítésű épület földszintjén kiállítótermet hoznak létre, az emeleti termet és a sziklaterasz beépítetlen részét kávézóvá alakítanák. Mivel a vár határvédő szerepet töltött be, a belső terek nem voltak komfortosítva, emiatt vastag kő- és téglafalakkal építik vissza az őrtornyot, amelyet modern, de a korabeli hangulatot idéző bútorzattal rendeznek be.

Az egymillió lejre (mintegy 66 millió forint) tehető beruházási költségeket közadakozásból, összefogással szeretnék előteremteni. – Számítunk a világ magyarságának támogatására – közölte Deáky András, emlékeztetve rá, hogy Gyimesbükk mára afféle összmagyar zarándokhellyé vált, hiszen az egykori ezeréves határt és a Rákóczi-várat évente több ezren keresik fel, közöttük a csíksomlyói pünkösdi búcsúra érkező zarándokok. Különben a Gyimesbükkért Egyesület kezdeményezésére szintén közösségi összefogással sikerült felújítani a Magyar Királyi Állami Vasutak legkeletibb, 30. számú őrházát a településen, továbbá a kontumáci kápolnát, és sikerült konzerválni az egykori karantén épületének a romjait, amelynél háborús emlékhelyet hoztak létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.