Kikerült a magyar nyelvű helységnévtábla Kolozsvár határába

Az intézkedés mögött nem politikai alku vagy a román városvezetés jóindulata, hanem bírósági ítélet áll.

2017. 05. 16. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóra vált a kincses város magyarságának több mint egy évtizede dédelgetett álma: a helyi önkormányzat kedden kihelyezte a háromnyelvű – román, magyar és német – helységnévtáblát a település nyugati bejáratánál. Az intézkedést nem politikai alku vagy a román városvezetés határtalan jóindulata tette lehetővé, hanem egy bírósági ítélet. A Kolozs Megyei Törvényszék február 21-én kihirdetett alapfokú ítéletében kimondta, hogy magyar nyelven is ki kell írni a település nevét Kolozsvár bejáratainál.

A város polgármesteri hivatalát a Minority Rights egyesület perelte be, és 370 kolozsvári polgár is csatlakozott a perhez. A felperes azzal érvelt, hogy noha a Romániában 2001-ben elfogadott helyi közigazgatási törvény 20 százalékban jelölte meg azt a küszöbértéket, amely fölött egy település kisebbségi lakosságát nyelvi jogok illetik meg, a jelenleg 16 százalékot kitevő, mintegy ötvenezer fős kolozsvári magyarságot is megilleti a magyar helységnévtábla kihelyezésének a joga. A törvény elfogadásakor ugyanis az 1992-es népszámlálás adatait kellett figyelembe venni, ekkor pedig még a küszöbérték fölött volt a magyarság aránya a városban. Később a törvénybe egy olyan módosítás is bekerült, hogy a többnyelvű feliratozás olyan szerzett jog, amelyet egy kisebbség akkor sem veszít el, ha időközben a küszöb alá süllyed a számaránya egy településen.

Emil Boc polgármester április elején bejelentette, nem fellebbez a helységnévtábla-ügyben hozott elsőfokú ítélet ellen, és többnyelvű feliratok kerülnek Kolozsvár bejárataihoz. A korábban a kormányfői tisztséget is betöltő jobbközép politikus közölte: a szabványos helységnévtáblára a város román neve alá kerül a magyar Kolozsvár és a német Klausenburg is.

Ugyanakkor a város római kori eredetére is utalni kívánnak azzal, hogy a háromnyelvű helységnévtábla fölé egy kőtábla kerül a település római kori megnevezésével. A kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) történész szakértőinek tanácsa alapján ezen a Municipium Aelium Napocense ab Imperatore Hadriano Conditum (117–138) felirat szerepel majd. A szöveg azt rögzíti, hogy a mai Románia területén Kolozsvár volt az első város, amelyet a rómaiak municípiumi rangra emeltek. (A mai román közigazgatásban is a municípium szót használják a megye jogú városok megnevezésére.) Kedden ebben a formában készített helységnévtáblát helyeztek el Kolozsvár Nagyvárad felőli bejáratánál, a latin szöveg a háromnyelvű felirat fölé került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.