Magyar tömegtüntetés lesz este Marosvásárhelyen

A román adminisztráció időhúzással próbálja kivéreztetni a katolikus gimnáziumot, az igazgatót felügyelet alatt tartják.

2017. 09. 06. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus utolsó napjaiban a marosvásárhelyi katolikus gimnázium tanulóinak szülei mindennap összegyűltek a város főterén, hogy tiltakozzanak a román adminisztráció tehetetlenkedése ellen, aminek eredményeképp nemhogy a tanév, de az iskola léte is veszélybe került. Mint ismert, a romániai korrupcióellenes ügyészség tavaly novemberben eljárást kezdeményezett az iskola igazgatója, Tamási Zsolt és Stefan Somesan helyi tanfelügyelő ellen, mert annak ellenére adtak zöld utat az iskola működésének, hogy a román hatóságoktól nem sikerült időben beszerezni a szükséges engedélyeket. A Maros megyei tanfelügyelet februárban azt is megtiltotta, hogy az intézmény tanulókat vegyen fel a cikluskezdő osztályokba – a tilalmat végül bíróság érvénytelenítette, de Tamási felügyelet alatt él.

A megszűnés réme azért kezdte fenyegetni most az iskolát, mert a bíróság egy augusztusi ítéletében felfüggesztette a román Unirea gimnázium magyar osztályaiból érkező tanulók katolikus gimnáziumba sorolását, ez pedig értelmezhetetlen káoszt idézett elő. A bíróság azt mondja, a katolikus gimnáziumba küldött tanulókat most vissza kellene küldeni, illetve minden olyan tanulót, aki a 2015-ös átszervezés óta a katolikus gimnáziumba került. Az viszont nyílt titok, hogy a szülők nem akarják visszatenni gyerekeiket az Unireába.

Székely Szilárd, a katolikus gimnázium eddigi átmeneti igazgatója úgy véli, a román hatóságoknak hatalmukban áll az is, hogy az iskola valamennyi osztályát egyetlen intézménybe csoportosítsák át, de tény az, hogy a gyakorlat alapján csak a Bolyai Farkas Gimnázium jöhetne szóba a magyar tanulók esetében.

A szülők képviselői közben a sajtónak nyilatkozva úgy vélekednek, a román hatalom folyamatosan félretájékoztat mindenkit, köztük a szülőket, a tanulókat és a bukaresti nunciust is, akinek szemérmesen hallgattak arról, hogy Románia korlátozza a felvételt a marosvásárhelyi katolikus gimnáziumba; a vatikáni nagykövettől értesültek arról, hogy hiába jelezte 114 szülő a katolikus iskolának, hogy ott kezdené csemetéjük az új tanévet idén.

A helyzet kaotikus voltára mutat az is, hogy egy szerződés értelmében a rangos Unirea gimnázium működése is a katolikus iskola működéséhez van kötve, ugyanis az egyház épületét használja, de csak addig, amíg a katolikus iskola működhet. Utóbbit egyébként Szijjártó Péter magyar külügyér is kérte Bukaresttől legutóbbi látogatása alkalmával, pártja, a Fidesz pedig szerda délelőtt hivatalosan is felszólította Romániát, hogy vegye le a kezét a gimnáziumról.

A rendezetlen helyzetben állandósulnak a tüntetések Marosvásárhelyen, napokkal a tanév kezdete előtt, amit mindhárom romániai magyar párt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) is támogat. A napokban a román illetékesek viszont már bevallották a Vatikánnak is, hogy előkészítik az iskola bezárását. Szerda este hat órától a Maros megyei prefektúra hivatala előtt, a Győzelem téren (Deák Ferenc tér) tüntetnek a magyarok Jakubinyi György érsek felhívására, aki minden romániai papot is arra buzdított korábban, hogy a templomokban hangos szóval is támogassa az összefogást a nemzeti ügy érdekében. A román hatóságok csak a járdán és a téren belül engedélyezték a várhatóan négy-ötezres tüntetést, és fegyelmezettséget kért a magyar tüntetőktől, akik között közéleti célért rég volt ekkora összefogás.

A Facebookon a Civilek a Katolikus Iskoláért csoportban követhetők az események.

A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium diákjainak szüleit hibáztatja Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő amiatt, hogy az iskola több mint 300 diákja még mindig nem tudja, hol kezdi hétfőn a tanévet. Ioan Macarie az Agerpres román hírügynökségnek nyilatkozott a délutánra meghirdetett marosvásárhelyi tüntetésről. Kijelentette: a tanfelügyelőség június vége óta folyamatosan kéri a szülőket, hogy találják meg közösen azokat a megoldásokat, amelyekkel meg lehet védeni a gyermekeket, de a szülők a tanfelügyelőség valamennyi javaslatát elutasították. „Ők (a szülők) azt akarták, hogy még ha az iskolát nem is hozták létre törvényesen, az intézmény működjön tovább önálló jogi személyként. Nagyon jól tudjuk, hogy az iskolát létrehozó egyetlen jogi aktus a 2015. augusztus 31-én hozott 1385-ös tanfelügyelőségi határozat volt, ezt pedig 2017. június 13-án jogerősen érvénytelenítette a bíróság.” Székely Szilárd, a Római Katolikus Gimnázium volt megbízott igazgatója az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: a főtanfelügyelő féligazságot hangoztat, az iskolát nem a tanfelügyelőség, hanem a marosvásárhelyi önkormányzat hozta létre. A marosvásárhelyi iskolahálózatról 2015-ben hozott, a Római Katolikus Gimnáziumot is tartalmazó önkormányzati határozat pedig máig érvényben van. A volt igazgató szerint azért sem helytálló a főtanfelügyelő érvelése, mert a bíróság csak első fokon érvénytelenítette júniusban a tanfelügyelőségi határozatot, a jogerős ítéletig további pereskedés következik. Hozzátette: csupán a határozat felfüggesztéséről született augusztus 2-án jogerős ítélet. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.