Szennyezést eresztenek a Szamosba Romániában?

Állati fekália, vizelet, vér, bőrdarabok, húscafatok után állítólag már nehézfémekkel is szennyezik a folyót.

2017. 10. 14. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szamos magyarországi szakaszának fokozott megfigyelését, rendszeres vízminőségi vizsgálatát, továbbá diplomáciai lépéseket rendeltek el a budapesti hatóságok a folyó észak-erdélyi ipari szennyesése miatt. Romániai környezetvédelmi illetékesek ugyanakkor lapunknak cáfolták, hogy jelentős és folyamatos szennyezés történt a folyón.

A környezeti károsodásra először Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelmi szakpolitikusa hívta fel a figyelmet. Az általa idén májusban a Szatmár megyei Vetés település közelében lefolytatott vizsgálatok alapján közölte: a magyar–román határtól két kilométerre működő Unicarm húsfeldolgozó állati fekáliát, vizeletet, vért, bőrdarabokat, húscafatokat és számos veszélyes vegyszert tartalmazó szennyvizet önt a folyóba. Baranyi Krisztina szerint a vízkémiai vizsgálat határérték feletti ammónium-, foszfor- és zsírkoncentrációt mutatott ki a Tiszába ömlő Szamosban. Később a Greenpeace magyar, román és szlovák szakértői is arra a következtetésre jutottak, hogy súlyosan fertőző szennyezés ömlik a folyóba, sőt egy független szatmárnémeti biológus lapunkat arról tájékoztatta, hogy az általa vett minták bevizsgáltatása azt bizonyítja, hogy a húsüzem nehézfémekkel is szennyezi a Szamost.

Baranyi Krisztina beadványa nyomán a magyar Belügyminisztérium közölte: hivatalos tájékoztatást kért a román hatóságoktól a Szamos szennyezéséről, amelynek megszüntetéséért valamennyi fórumon felveti az ügyet, kezdeményezve a román–magyar környezetvédelmi vegyes bizottság összehívását is. A román fél elismerte, hogy a közelmúltban az Unicarm tisztított szennyvizéből végzett mintavétel alapján több paraméter koncentrációja meghaladta az engedélyezett határértéket. Szép Róbert, a romániai környezetvédelmi őrség helyettes főbiztosa lapunknak elmondta, az ideiglenes szennyezést az okozta, hogy a vetési húsüzem túllépte a környezetvédelmi engedélyben rögzített kapacitását. Hozzátette, a hatóság emiatt 3,3 millió forintnak megfelelő bírsággal sújtotta a céget, ahol leállíttatták a többlettermelést, és a szennyvízkezelési rendszer újraengedélyeztetésére kötelezték a gyárat. Szép Róbert mindazonáltal „fabrikáltnak” tartja az ügyet, és azt állítja, a Szamoson nem történt folyamatos szennyezés, ennek mértéke pedig közel sem volt akkora, mint azt a környezetvédők állították.  Kérdésünkre a romániai környezetvédelmi őrség helyettes vezetője úgy fogalmazott: mivel csak a hatósági vizsgálatok eredményét tekinti mérvadónak, nehezen hisz az állítólagos nehézfémszennyezésről szóló állításnak is, ilyenről ugyanis nincs tudomása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.