A székelyeket békés politikai harcra bátorítja a katalán példa

Izsák Balázs Carles Puigdemont-nak szóló nyílt levelében az önrendelkezés jogszerűsége mellett állt ki.

MN
2017. 11. 08. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katalán függetlenségi törekvéseket, azok jogszerűségét figyelve Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke nyílt levelet fogalmazott meg Carles Puigdemont-nak, melyben megdöbbenésének adott hangot, mondván, az SZNT nem érti, miért kezdeményezett büntetőeljárást a spanyol kormány Puigdemont és több katalán vezető ellen. Azzal érvel, hogy a megvádoltak csupán az erkölcsi követelmény mentén cselekedtek, amelyről a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának bevezetőjében az olvasható: „az egyénnek kötelességei vannak más egyének és a közösség iránt, amelyhez tartozik, és törekedni köteles az egyezségokmányban elismert jogok előmozdítására és tiszteletben tartására”. A katalán kormánnyal ellentétben Európa számos politikusa megfeledkezik arról, hogy nekik is kötelességeik vannak akár az érintettek iránt is. A Székely Nemzeti Tanács elnöke az Egyezségokmány első cikkelyének három pontját idézi:

„1. Minden népnek joga van az önrendelkezésre. E jog értelmében a népek szabadon határozzák meg politikai rendszerüket és szabadon biztosítják gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésüket.

2. Céljai elérése érdekében minden nép – a kölcsönös előnyök elvén alapuló nemzetközi gazdasági együttműködésből és a nemzetközi jogból eredő kötelezettségeinek tiszteletben tartásával – szabadon rendelkezik természeti kincseivel és erőforrásaival. Semmilyen körülmények között sem fosztható meg valamely nép a létfenntartásához szükséges eszközeitől.

3. Az Egyezségokmányban részes államok, ideértve azokat is, amelyek önkormányzat nélküli, illetőleg gyámsági területek igazgatásáért felelősek, előmozdítják a népek önrendelkezési jogának megvalósítását, s ezt a jogot az Egyesült Nemzetek Alapokmányának rendelkezéseivel összhangban tiszteletben tartják.”

Mint írja: „Megfélemlített, túszként viselkedő közösségek vezetői igyekszenek megnyugtatni a felettük uralkodó, gyakran jogsértő többség hatalmi intézményeit, hogy saját törekvéseik nem azonosak a katalánokéval.” Ezzel szemben a székelyeket békés politikai harcra bátorítja a katalán példa, mellyel a román alkotmányos keretek átalakítását célozzák, hiszen esetükben is kollektív akarat, hogy a belső önrendelkezés megfelelő regionális kereteket kapjon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.