Száztíz éve veszett oda 131 magyar a pittsburghi bánya mélyén

Soha nem vontak senkit felelősségre a baleset miatt.

2017. 12. 20. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száztíz évvel ezelőtt, 1907. december 19-én hatalmas robbanás rázta meg a Pittsburghtől mintegy 50 kilométerre fekvő Darr-bányát. A katasztrófában legalább 325 bányász veszett oda – köztük 131 magyar. A szénbánya egykori bejáratát már rég benőtte az erdő, de a tragédia emléke máig él, a pittsburghi magyarok a centenáriumon és idén is megemlékeztek szerencsétlenül járt honfitársaikról.

Hogy pontosan mi történt a végzetes napon, még most sem lehet tudni. Várdy Béla a Hitel című lapban 2008-ban próbálta felfejteni az események hátterét. Mint írja, a köztudatban a bánya tulajdonosának hivatalos közleménye terjedt el, amely szerint az egyik veszélyes gázzal telt részt kordonnal választották el, amit az egyik bányász figyelmen kívül hagyott, így lámpásának lángja idézte elő a robbanást. A szerző szerint ez azonban csak a bányatársaság jól kigondolt propagandája volt, a szerencsétlenségért valójában ők voltak a felelősek, amit bizonyít az is, hogy néhány nappal korábban az amerikai főellenőr és tűzoltóparancsnok is lemondott, mert semmibe vették figyelmeztetéseiket. Akárhogyan is, az áldozatok hozzátartozói tudták, hogy esélyük sem lenne a befolyásos és gazdag bányatársaság ellen, így végül felelősségre sosem vontak senkit. A Darr-bánya tragédiája 130 özvegyet, több mint 300 árvát és 112 eltartandó személyt, többnyire idős szülőt hagyott maga után. Kártérítést mégsem igen akartak adni nekik, legfeljebb a temetési költségeket fizették ki.

A rettenetes balesetet csupán két magyar élte túl, így az egész bányatelepen csupán két magyar férfi maradt. Még a fiatal fiúk is odavesztek, a bányákban ugyanis bevett gyakorlat volt, hogy 14-15 éves gyermekeket dolgoztattak. Sőt a Hitel cikke szerint még 10-12 évesek holttestét is megtalálták, akik apjuk vagy bátyjuk dögcédulájával mentek a tárnákba, persze a bányásztársaság tudomásával.

Annak ellenére, hogy a bányászélet rengeteg munkával és veszéllyel, és még csak nem is túl jó fizetéssel járt, rengeteg magyar dolgozott az Egyesült Államok keleti és úgynevezett középnyugati részének bányáiban. Első hullámban az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után, majd a másodikban 1956-ot követően százezres nagyságrendben vándoroltak ki, gyakran csak a gyors meggazdagodás és hazatérés reményével. Pittsburghben még külön magyar negyed is volt, Hazelwoodot sokáig Little Hungarynek, azaz Kis Magyarországnak becézték. A magyar közösség még most is jelentős, a térségben nagyjából 43 ezresre becsülik a magyar felmenőkkel rendelkezők számát, sokuk pedig még a nyelvet is beszéli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.