Több mint 13 év után kiengedték az utolsó temerini fiút is

Kedden helyezték szabadlábra Máriás Istvánt. Öt magyart ítéltek el, ő kapta a leghosszabb büntetést.

MN
2017. 12. 30. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 26-án, kedden szabadult fogságából az utolsó temerini fiú: Máriás István annak az öt fiatalnak az egyike volt, akiket 2004-ben egy szerb férfi csoportos megverése miatt ítéltek tíz-tizenöt éves börtönbüntetésre, gyilkossági kísérlet vádjával.

A most harmincnégy éves Máriás kapta a legnagyobb szabadságvesztést, az amnesztiatörvény miatt másfél évvel korábban szabadulhatott. A Délhír portál az otthonában kereste fel a férfit, aki büntetéséről és tettének okairól is beszélt a lapnak.

„Őszintén megmondom, ha most lennék abban a helyzetben, mint 2004-ben, amikor elítéltek, akkor sem gondolkodnék egy percet sem. Mert akkor sem tudtam elviselni, ha a magyar anyámat szidják, és most sem vagyok hajlandó erre. Az a férfi félmeztelenre vetkőzve ugrált a nyolcadik osztályt épphogy csak befejező kislányokra, akik ballagás után voltak ott. Szerintem akkor lennénk bűnösök, ha tétlenek maradtunk volna. Nem azzal volt a bajunk, hogy elítéltek, hanem hogy mekkora büntetést kaptunk, én tizenöt évet” – mondta Máriás.

A bántalmazásról nem beszélt többet a férfi.

Az ítélet szerint az öt magyar fiatal 2004 júniusában félholtra verte a harminchét éves Zoran Petrovicot. Az áldozatot életveszélyes sérülésekkel, anyaszült meztelenül hagyták heverni a temerini piactérnél. Az újvidéki bíróság elsőfokú ítéletében gyilkossági kísérletnek minősítette a bűncselekményt, és háborús bűnösöknek kijáró, tíztől tizenöt évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a tetteseket. A legfelső bíróság 2005 októberében helybenhagyta az ítéletet, ami hatalmas felháborodást váltott ki a délvidéki magyar közvéleményben.

Az egyik elítélt, Horváth Árpád szerint áldozatuk drogkereskedő volt, aki zaklatta a helyszínen összegyűlt fiatalokat, és Horváth barátnője felé is fenyegetően megindult, így kezdődött a konfliktus.

Az ítélet jogosságát maguk a temerini fiúk sem tagadták, a kiszabott büntetés hosszát viszont sokan igazságtalannak és az egész délvidéki magyarságra nézve fenyegető döntésnek tartották – ugyanebben az időszakban mindennapos volt, hogy magyarokat is megvernek pusztán származásuk miatt, a szerb elkövetők többnyire azonban jelentéktelen büntetésekkel úszták meg a támadásokat.

„Figyelmeztetés volt ez a magyaroknak, hogy ne álljanak ellen a szerbeknek”

– vélekedett az ítéletről Máriás István. Ő a börtönben is sokszor került verekedésbe, mert a rabok hallottak ügyéről.

Az utoljára szabadult temerini fiú elmondta, azt sem hajlandó elfelejteni, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség és akkori vezetője, Kasza József nem állt ki mellettük, hanem épp a legszigorúbb büntetés kirovását kérte. „Megvan az újságból kivágott cikk, itt valahol a papírjaim között.

Háborús bűnösök és többszörös gyilkosok voltak ott a börtönben hasonló büntetésekkel, én pedig egy verekedés miatt, mert magyar vagyok”

– mondta a Délhírnek Máriás. A férfi jelenleg munkát keres Temerinben, de az sem tartja kizártnak, hogy külföldre megy pénzt keresni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.