„Isten druzsbája”: meghalt Verestóy Attila, az RMDSZ erős embere

Életének hatvannegyedik évében kedden este elhunyt Verestóy Attila szenátor, üzletember, az RMDSZ egyik legbefolyásosabb politikusa.

2018. 01. 24. 12:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének hatvannegyedik évében kedden este elhunyt Verestóy Attila szenátor, üzletember, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hosszú ideig egyik legbefolyásosabb politikusa – jelentette be az alakulat szerdán. A székelyföldi politikus rákban szenvedett, és hosszan tartó betegség után, egy bécsi klinikán halt meg.

A vegyész végzettségű Verestóy Attila az 1989-es rendszerváltás előtt a bukaresti szervetlen vegyipari kutatóintézet tudományos kutatójaként tevékenykedett (az intézményt névleg Elena Ceausescu, a diktátor analfabéta felesége irányította). Már a kezdetektől, 1989 decemberétől alapítóként szerepet vállalt az RMDSZ-ben, közösségéért végzett tevékenysége szorosan kötődött a parlamenti munkához, hosszú ideig az alakulat szenátusi frakciójának vezetőjeként tevékenykedett, ugyanakkor a román törvényhozás titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának titkára volt.

Verestóy egyike volt ama kevés romániai magyar politikusnak, aki 1990 óta megszakítás nélkül tagja volt a bukaresti parlamentnek. Üzletemberként is jelentős tevékenységet fejtett ki, vagyonát a Capital című bukaresti gazdasági folyóirat tavaly 48-50 millió euróra becsülte.

Az RMDSZ honlapján közzétett nekrológjában Kelemen Hunor elnök úgy fogalmaz: Verestóy Attila szenátorként, a szövetség udvarhelyszéki szervezete elnökeként életét és munkásságát a magyar közösség szolgálatába állította. „Egy egész életet állított közössége szolgálatába, rendületlenül hitt Székelyföld felemelkedésében. Tudta, mindenek előtt nevelni kell a közösséget. Ragaszkodott ahhoz, hogy olyan fiatal generáció lépjen elődjei helyébe, amely felelősséget érez térségének megmaradásáért, kész áldozatokat is hozni azért. Verestóy Attila példát mutatott az összefogásra” – olvasható Kelemen nekrológjában.

A befolyásos romániai magyar politikus a Markó Béla volt RMDSZ-elnök fémjelezte „apró lépések” politikájának híve volt, ugyanakkor határozottan ellenezte a Tőkés László jelenlegi európai parlamenti képviselő, a szövetség volt tiszteletbeli elnöke által képviselt autonomista vonalat.

Több mint két évtizeden keresztül ő volt az RMDSZ-ben az első számú tárgyaló a román pártokkal. A román médiában előszeretettel nevezték „Isten druzsbájának”, sokan ugyanis neki tulajdonították a székelyföldi erdők jelentős részének kiirtását; a politikus-üzletember egyébként tagadta erdőipari érdekeltségeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.