Miért nem megy a sor? – idegőrlő várakozás a magyar-ukrán határon

Az EU 2017-ben eltörölte keleti szomszédunk vízumkötelezettségét, de a határátlépési kapacitást nem sikerült bővíteni.

Pallagi Marianna
2018. 01. 03. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilométeres sorok, többórás várakozás, feszült utasok és bősz egymásra mutogatás – így summázhatjuk dióhéjban az ünnepek alatt a magyar–ukrán határátkelőhelyeken kialakult helyzetet.

2017-ben ugrásszerűen megugrott a várakozási idő a kárpátaljai határátkelőkön. Június óta az ukrán állampolgárok vízummentesen utazhatnak be az Európai Unióba, így mintegy 40 százalékkal tovább nőtt az átkelők leterheltsége. A határrendészet munkatársai – a vízummentesség mellett – az elavult határellenőrzési eljárást okolják, valamint a külföldi munkavállalók magas számával magyarázzák a többórás átkelési időt.

És valóban: az ukrán válság eszkalálódása óta kárpátaljaiak ezrei keresnek boldogulást külföldön, nemzetiségtől függetlenül. A vendégmunkások többsége az ünnepek idején rendszeresen hazalátogat. A karácsony előtti napokban ennek (is) betudhatóan teljesen megbénult a határforgalom a megyében.

– Csehországban dolgoztam három hónapig. December 23-án éjjel utaztam haza – mesélte egy 35 éves, Beregszászi járási férfi. – Három órán át szobroztunk a beregsurányi határon, de szinte tapodtat sem haladt előre a sor. Útitársaimmal úgy döntöttünk, gyalogosan lépjük át a határt. A túloldalon taxit hívtunk, a csomagjainkat pedig másnap szállította le a fuvarozó, akinek egész éjszakája ráment a sorban állásra. Január második hetében indulok vissza, de szinte biztos, hogy akkor is teljes bolondokházára számíthatunk – panaszolta.

Nem csak a vendégmunkások miatt várható káosz a határátkelőkön: az ortodox karácsony körüli munkaszüneti napokat kihasználva sok ukrán nemzetiségű család dönt majd külföldi pihenés mellett – vélekednek megszólított határjáróink, akik szerint a magyarul nem tudók sokkal kedvezőbb helyzetből indítanak a határátlépésnél. A minap a barabási határátkelőn, a magyar ellenőrző pont előtt állva magunk is elcsodálkoztunk rajta, hogy a megengedett két doboz cigaretta helyett legalább négy karton dohányáru került elő egy előttünk álló, kijevi rendszámú autóból. Némi értetlenkedés után a szemközti sávban haladó autósra testálták a terméket, hogy juttassa vissza Ukrajna területére, míg a kijevi sofőr zavartalanul folytathatta útját. Ugyanez a szituáció egy kárpátaljai esetében valószínűleg több tízezer forintos büntetést vont volna maga után. 

Sok autós a határrendészet munkatempóját okolja a hosszas várakozási időért, míg a megkérdezett vámosok elmondása szerint hiába dolgoznak megfeszített ütemben, az átkelőhelyek kapacitása sokszor kevésnek bizonyul a fölhalmozódott autórengeteg zavartalan átengedéséhez.

Kárpátalja kormányzója, Hennagyij Moszkal szerint a megyében legalább húsz – ebből nyolc ukrán–magyar – új határátkelőhelyre volna szükség az akadálytalan utasforgalom eléréséhez, ám egyedül tehetetlenek a megvalósítást hátráltató problémákkal szemben. Kijevnek kell lépéseket tennie az ügyben. Emellett hat átkelő korszerűsítését tervezik, ám a beígért felújítások, bővítések többsége – legfőképp az ukrán fél tehetetlensége miatt – továbbra is várat magára.

A kilátások nem túl biztatók. Az évek óta tervben lévő, Nagypalád–Nagyhódos közötti ukrán–magyar határátkelőhely megnyitásának időpontját is folyamatosan halasztják. A magyar fél közel egy éve elkészült a bekötőúttal, magára vállalta a közös ellenőrzési pont fölépítését, de az ukrán félnek az útszakasz megépítése is jelentős problémát jelent. Az átkelő megnyitását legutóbb 2018 tavaszára, majd nyarára tűzték ki. A helyiek már annak is örülnének, ha év végéig sikerülne megvalósítani az átadást.

Tavaly nyár óta számtalan hasonló jelentés érkezett a szlovák–ukrán és a lengyel–ukrán határról is, ahol a határátlépési kapacitás szintén nem tartott lépést az ukránok megnövekedett utazási lehetőségével és kedvével. A nehézségekről hírt adó cikkek java része az ukrán hatóságokat okolja a nehézségekért, nem a szomszédos uniós országok hatóságait: az utóbbiak schengeni övezethez való csatlakozásának előkészítéseként felhasznált EU-források ezen a problémán nem tudtak segíteni.

Fejlemény, hogy az Ukrán Állami Migrációs Szolgálat bejelentése szerint 2018. január 1-jétől életbe lépett a biometrikus határellenőrzés az országban. Az újítással elsősorban az Oroszországgal szembeni védelem a cél, hiszen azokra a külföldiekre, akiknek biometrikus útlevelük van, így az európai uniós állampolgárokra nem terjed ki az intézkedés. Ennek értelmében a változásnak nem kellene újabb fennakadásokat okoznia a kárpátaljai határátkelőkön, bár a korábbi tapasztalatokból kiindulva a helyiek nem ihatnak előre a medve bőrére

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.