Hiába tiltakozik Székelyudvarhely, a magyar állami cég tovább szennyezi a város környezetét

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. cége utólag kért engedélyt a 138 ezer tonna szemét lerakására.

Lukács Csaba
2018. 02. 19. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember végén mi írtuk meg elsőnek, hogy a magyar állam cége szennyez Székelyföldön: a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. által tulajdonolt romániai cég, az RDE Harghita SRL cekendi telephelyéről csurgalék szivárgott ki több alkalommal, veszélyeztetve Székelyudvarhely város és több kisebb település lakóinak egészségét. A vállalkozás ugyan annak idején azért kapott ingyen telket az önkormányzattól, hogy a város és szűk környéke szeméttárolási gondjait hosszú távra megoldja, de az utóbbi években más megyék rendszámait viselő kaminonok kezdtek nagy számban érkezni a lerakóhoz, gyorsan töltve a cellákat.

Az erdélyi Átlászó most dokumentumokkal tudja igazolni, hogy tavaly brutális mennyiségű szemetet raklak le a Cekend-tetőn, és ezek döntő többsége nem a helyiektől származik: míg a város és környéke évi tízezer tonna hulladékot termel, a tavalyi, gyakorlatilag utólagosan engedélyezett mennyiség 138 ezer tonna volt! Mindezt a székelyudvarhelyi önkormányzat tiltakozása ellenére: a lap szerint Gálfi Árpád polgármester október 24-én írt, szokatlanul éles hangvételű levélben tiltakozott, és arról tájékoztatta a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséget, hogy a cég szándékosan megszegi a társulási szerződését az önkormányzattal akkor, amikor távoli települések szemetét befogadja, és hogy a cég nem módosíthatja egyoldalúan a szemétlerakó működtetésére vonatkozó feltételeket.

Az Átlátszó szerint a szerződések azt igazolják, hogy a székelyföldi település határába viszik a szemetet Kolozsvárról, Nagyenyedről és Balázsfalváról is – összesen 15, Hargita megyén kívüli településsel, illetve köztisztasági vállalattal kötöttek megállapodást, és ezek közül kilenc most is érvényben van.  

Erre azért kerülhetett sor, mert jelenleg nagy üzlet a hulladéktárolás Romániában, mivel be kellett zárni az összes, nem EU-konform lerakót. Akinek van szabad kapacitása, az most kaszálhat a piacon. Igaz, ezzel a mennyiséggel a cekendi tároló legkésőbb négy év múlva teljesen betelik, és az udvarhelyieknek is messzire kell vinniük a szemetüket. Miközben ők azért adtak területet a válallatnak, hogy hosszú távra megoldják ezt a problémát. 

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség 2017. december 12-én jóváhagyta az RDE Harghita Kft. kérését, hogy a 2017-ben befogadható szemétmennyiséget emeljék meg százezerről 138 ezer tonnára. A cég 2018-ra szintén 130 ezer tonnát kért, ennek a jóváhagyását azonban a környezetvédelmi engedély felülvizsgálatához kötötte a hatóság. Fontos tudni, hogy a cekendi hulladéktározóból szivárgó csurgalék és egyéb rendellenességek miatt a cégnek tavaly a Környezetvédelmi Őrséggel is meggyűlt a baja. A hatóság 2017-ben összesen 23 alkalommal tartott helyszíni szemlét a szeméttelepen, három alkalommal büntetést szabott ki, két alkalommal pedig a cég környezetvédelmi engedélyének visszavonását is kilátásba helyezték. Mi szeptemberben arról írtunk: a nyár eleji esőzések alkalmával a város több pontján is térdmagasságig lövellt fel a fekete szennylé az eldugult esővíz-elvezető csatornákból, és a laboratóriumi elemzések később azt igazolták, hogy tényleg a cekendi hulladéktározóból kifolyó csurgalék volt a penetránsan büdös lötty. Meglátogattunk több környékbeli gazdát, akik arra panaszkodtak, kútjaik vize megváltozott, ihatatlanul büdös lett, Erről magunk is meggyőződhettünk.

Szeptember óta hiába bombázzuk a magyar állami tulajdonost kérdéseinkkel, nem kapunk választ. A magyar állami cég 2016-ban 850 ezer euró (nagyjából 260 millió forint) profitot termelt Székelyföldön. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.