Kicsit nagyobbak lesznek a magyar feliratok, néhányan ki is akadtak Szlovákiában

Az útjelző táblák előtt a helységnévtáblákat cserélik ki, a magyar ugyanakkora lesz, mint az államnyelvű.

MN
2018. 02. 20. 18:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitát gerjesztett a Szlovák Nemzeti Párt és a Smer „érzékenyebb” köreiben Bukovszky László (Most-Híd) kisebbségi kormánybiztos múlt heti bejelentése a kétnyelvű közlekedési táblákról – írja a Felvidék.ma. Noha a helységnévtáblákon a magyar és az államnyelvű feliratok azonos méretűek lesznek egy februártól hatályos belügyminiszteri rendelet értelmében (korábban a szlovák nyelvűek nagyobbak voltak), a változás nem lesz látványos, mivel semmi sem kötelezi az illetékeseket az azonnali cserére, azt inkább „anyagi lehetőségeik szerint”, szép lassacskán végzik majd el – jegyzi meg a lap.

Anton Hrnko, a SNS alelnöke a SITA hírügynökségnek azt nyilatkozta: meglepetésként érte ez az „aktivitás”, mivel a koalícióban nemigen esett szó ilyesmiről, a kétnyelvű táblák ügye meghaladja a koalíciós szerződés keretét. A másik koalíciós partner, a Smer parlamenti képviselője hasonló véleményen van Ján Podmanický úgy véli, a szlovák–magyar kapcsolatok régóta nagyon jó színvonalon vannak, felesleges olyan lépéseket tenni, amelyek ezt veszélybe sodorják. „Ezek a szerencsétlen, egyoldalú lépések csak azt eredményezik, hogy ismét növekedni fog a feszültség” – figyelmeztetett, hozzátéve: a magyar kisebbség tagjai részéről nem érkezett olyan jelzés, hogy nem értenék a közlekedési táblák feliratait, vagy épp nem látnák a településeket kisebbségi nyelven feltüntető táblákon a kisebb méretű feliratokat.

A Pátria Rádió kedden megkérdezte Bugár Bélát az ügyről, aki Hrnko és Podmanický rosszalló megjegyzéseire úgy reagált: „A képviselő uraknak meg kéne tanulniuk az értő olvasást, mert ha megnézzük a koalíciós szerződést és természetesen a kormányprogramot, akkor benne van többek között egy olyan mondat, hogy összhangba fogjuk hozni a gyakorlattal a kisebbségi nyelvhasználati törvényt”. A Most-Híd elnöke szerint éppen ez történik most, így nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani a képviselők kijelentéseinek, mivel azok nem a koalíciós partnerek (tehát a Smer és a SNS) hivatalos álláspontját képviselik. „Minden politikai pártnak vannak olyan képviselői, akik, mondjuk úgy, hogy érzékenyebbek. Ebben az esetben azt mondom, hogy nemzetieskedő politikusokról van szó. Hrnko kolléga mindig is ilyen volt” – fogalmazott.

Bugár Béla elutasította azt a felvetést, hogy a Smer és a SNS nem változott semmit, szerinte inkább arról van szó, hogy „minden pártban vannak olyanok, akik megpróbálják elkutyulni a szalonnát”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezzel a Smerrel és SNS-szel olyan dolgokat sikerült elérni, amiket a jobboldali kormánykoalíciókkal nem (példaként a kisebbségi kulturális alap létrehozását, a kisiskolák megmentését említette).

A Most-Híd elnöke azt is elmondta, hogy az újonnan kihelyezendő közlekedési táblák nem azok a bizonyos „nagy kék útjelző táblák”, hanem a községek nevét jelölő táblák. Előbbiekre ugyanis még várni kell, mint fogalmazott: „az még csak lehetőség”. „Mindent fokozatosan lehet elérni, ne legyünk türelmetlenek” – üzente Bugár Béla.

A helységnévtáblák esetében „A dizájn és nagyság megváltoztatása egységessé teszi a táblákat, és így növeli a jelzések átláthatóságát” – mondta az MTI-nek a változtatás kapcsán Érsek Árpád, a szlovák kormány közlekedési és építésügyi minisztere. A változtatásról Őry Péter, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) Országos Tanácsának elnöke az MTI-nek azt mondta: sajnos csak vizuális változtatásról van szó, mert bár pozitív, hogy a táblák nagysága megváltozik, a törvényi háttér esetében ez nem igaz, mivel az érintett települések önkormányzatai hivatalos dokumentumaikban továbbra sem használhatják a településük nevét az ott élő nemzetiség nyelvén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.