Alma mater – Apáczai Csere János Elméleti Líceum, Kolozsvár

A városban itt volt először református oktatás, a líceum mégis küzdött az elismerésért.

MN
2018. 03. 14. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ma Apáczai Csere János nevét viselő líceum múltja visszanyúlik a XVII. századi kolozsvári református oktatás kezdetéig. Közvetlen elődjének a Református Lányfőgimnáziumot tekinthetjük, amelynek létrehozását 1898-ban határozta el az Erdélyi Református Egyházkerület.

Az Erdélyi Református Egyházkerület közgyűlése 1899 novemberében úgy határozott, hogy kétszáz tanuló számára református leányiskolát és száz tanuló számára leányinternátust hoz létre. 1914-ben az egyház újabb határozatot hozott, hogy a reformáció 400 éves ünnepére, azaz 1917-re felsőbb leánynevelő intézetet létesít.

1917 tavaszán erre a célra a Magyar utca és a Zsidótemplom (Papp, jelenleg Paris) utca sarkán vásároltak telket, de ezt a román kormány elvette az egyháztól. Így az intézet megnyitását el kellett halasztani, de a tanítóképzőt már abban az évben létrehozták Nagyenyeden. A kolozsvári intézet csak 1919. október 1-jén tudta elkezdeni működését. Az 1919-1920-as tanévre 324 tanuló iratkozott be, az izraelitákat magántanulóként vették fel.

A következő évben már több mint ötszáz tanulót vettek fel. Mivel a közoktatási hatóság csak két tanévre adta meg a gimnáziumnak a közintézményi jogot, az 1922–1923-as tanévtől kezdve az iskola növendékeinek évente vizsgát kellett tenniük egy állami bizottság előtt. Az intézkedés miatt a diáklétszám háromszáz alá csökkent. Az intézet 1928. április 28-án a Nevelésügyi Minisztérium Magán-, Kisebbségi és Felekezeti Igazgatóságának 161. számú jogosítványával visszanyerte közintézményi jogát.

Az első években a református fiúgimnázium épületében folyt az oktatás, majd 1926–1927-ben a gimnázium saját épületet kapott. Az épületet Moll Elemér tervezte, Viola Kornél mérnök-vállalkozó kivitelezte, és 1927. január 8-án Makkai Sándor püspök avatta fel.

1948-ban, az egyházi iskolák államosítását követően az intézmény 3. számú Leánylíceum néven működött. 1955-től bevezették a koedukált oktatást. 1977-ben megszűnt a középfokú képzés, és az iskola általános iskolaként működött. 1990-ben az iskola visszaszerezte középiskolai rangját, 1991-től tanítóképzés is folyik itt. 1993 szeptemberétől az intézmény felvette Apáczai Csere János nevét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.